settings icon
share icon
Întrebare

Ce sunt Gog și Magog?

Răspuns


Vorbind din punct de vedere istoric, Magog a fost nepotul lui Noe (Genesa 10.2). Descendenții lui Magog s-au așezat în nordul îndepărtat al Israelului, probabil în Europa și în nordul Asiei (Ezechiel 38.15). Magog în cele din urmă a devenit numele țării unde s-au așezat descendenții lui Magog. Oamenii din poporul lui Magog sunt descriși ca fiind luptători înzestrați (Ezechiel 38.5, 39.3-9). Gog e numele unui viitor lider în Magog, care va conduce o armată să atace Israelul. Domnul prevestește condamnarea lui Gog: „Fiul omului, întoarce-te cu fața spre Gog, din țara lui Magog ... și prorocește împotriva lui!” (Ezechiel 38.2)

Gog și Magog sunt menționați în Ezechiel 38-39 și în Apocalipsa 20.7-8. Cu toate că aceste două pasaje menționează aceleași nume, un studiu îndeaproape al Scripturii demonstrează că nu se referă la aceleași popoare și evenimente. În profeția lui Ezechiel, Gog va fi conducătorul unei mari armate care va ataca țara lui Israel. Gog e descris ca fiind „din țara lui Magog, ... domnul Roșului, Meșecului și Tubalului” (Ezechiel 38.2). Războiul lui Gog și Magog din Ezechiel are loc în timpul Necazului celui mare, probabil în primii trei ani și jumătate. Cea mai puternică dovadă pentru acest punct de vedere este faptul că atacul va veni când Israelul va fi în pace (Ezechiel 38.8, 11) – națiunea își va fi lăsat garda jos. Israel în mod clar nu e în pace acum și e de neconceput ca națiunea să-și lase garda jos în lipsa unui eveniment major. Când legământul lui Israel cu Anticristul e în efect la începutul celei de-a șaptezecea săptămâni din Daniel (Necazul cel mare de șapte ani – Daniel 9.27a), Israel va fi în pace. Posibil bătălia va avea loc chiar înainte de punctul de mijloc al perioadei de șapte ani. Potrivit lui Ezechiel, Dumnezeu Însuși îl va înfrânge pe Gog pe munții lui Israel. Măcelul va fi atât de grozav, încât va dura șapte luni să fie îngropați toți morții (Exechiel 39.11-12).

Gog și Magog sunt menționați din nou în Apocalipsa 20.7-8. Aceasta este o bătălie diferită, dar repetarea numelor Gog și Magog arată că istoria se repetă. Aceeași rebeliune împotriva lui Dumnezeu văzută în Ezechiel 38-39 va fi văzută din nou.

Cartea Apocalipsa face aluzie la profeția lui Ezechiel despre Magog pentru a descrie cel din urmă atac din vremurile sfârșitului asupra națiunii lui Israel (Apocalipsa 20.8-9). Rezultatul acestei bătălii e că toți dușmanii lui Dumnezeu sunt distruși, iar Satan își va găsi locul final în iazul de foc (Apocalipsa 20.10).

Mai jos sunt câteva dintre cele mai evidente motive pentru care Ezechiel 38-39 și Apocalipsa 20.7-8 se referă la popoare și războaie diferite:

1. În bătălia din Ezechiel 38-39, armatele vin în special din nord și implică numai câteva națiuni de pe pământ (Ezechiel 38.6, 15, 39.2). Bătălia din Apocalipsa 20.7-9 va implica toate națiunile, așadar armatele vor veni din toate direcțiile, nu numai din nord.

2. Nu exisă vreo mențiune a lui Satan în contextul lui Ezechiel 38-39. În Apocalipsa 20.7, contextul plasează în mod clar bătălia la finalul mileniului, cu Satan ca principal instigator.

3. Ezechiel 39.11-12 afirmă că morții vor fi îngropați timp de șapte luni. Nu ar fi nevoie de îngropare dacă bătălia din Ezechiel 38-39 e aceeași cu cea descrisă în Apocalipsa 20.8-9, fiindcă imediat după Apocalipsa 20.8-9 urmează judecata de la scaunul de domnie mare și alb (20.11-15), iar apoi cerul și pământul din prezent sunt distruse și înlocuite de un cer nou și un pământ nou (Apocalipsa 21.1). E evident că va fi nevoie de îngroparea morților, dacă bătălia are loc în partea de început a Necazului celui mare, fiindcă țara lui Israel va fi ocupată pentru alți 1.000 de ani, durata Împărăției milenare (Apocalipsa 20.4-6).

4. Bătălia din Ezechiel 38-39 e folosită de Dumnezeu pentru a-l întoarce pe Israel înapoi la El (Ezechiel 39.21-29). În Apocalipsa 20, Israelul Îi va fi fost credincios lui Dumnezeu timp de 1.000 de ani (Împărăția milenară). Răzvrătiții din Apocalipsa 20.7-10 sunt distruși fără nicio altă ocazie de pocăință.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce sunt Gog și Magog?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries