settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau ghirgasiții din Biblie?

Răspuns


Ghirgasiții erau un grup de oameni care descindeau din Ham și fiul său Canaan (Geneza 10:16; 1 Cronici 1:14). Fiind locuitori în țara Canaanului înainte ca israeliții să intre în posesia ei, ghirgasiții sunt enumerați printre grupurile de oameni pe care Domnul a promis că îi va alunga (Deuteronom 7:1-2; Iosua 3:10). Dumnezeu le promisese urmașilor lui Avram țara Canaan: "În ziua aceea, Domnul a făcut un legământ cu Avram şi i-a zis: «Seminţei tale dau ţara aceasta, de la râul Egiptului până la râul cel mare, râul Eufrat, şi anume ţara cheniţilor, a cheniziţilor, a cadmoniţilor, a hetiţilor, a fereziţilor, a refaimiţilor, a amoriţilor, a canaaniţilor, a chirgasiţilor şi a iebusiţilor.»" (Geneza 15:18-21)

Locuitorii țării Canaanului, inclusiv ghirgasiții, erau răi, iar Domnul a adus judecata sub forma izgonirii și a distrugerii lor de către israeliți (Deuteronomul 9:4-5). Domnul le-a dat canaaniților timp să-L recunoască, dar ei au refuzat. Locuitorii Canaanului au făcut multe lucruri detestabile, inclusiv jertfirea copiilor lor și închinarea la stâlpii Astarteii (Deuteronom 12:2-3, 30-31). De asemenea, ei practicau magia, vrăjitoria, magia neagră și necromanția (Deuteronom 18:9-12). Prin aceste practici, ghirgasiții și vecinii lor se închinau demonilor în locul Domnului, riscând astfel să fie judecați.

Conform tradiției evreiești Midrash, este posibil ca ghirgasiții să fi părăsit Canaanul când au auzit că Israel va veni și să fi plecat în Africa, ceea ce ar putea explica de ce nu sunt întotdeauna enumerați printre celelalte triburi din Canaan (vezi Exodul 13:5).

Nu se cunosc prea multe alte lucruri despre ghirgasiți; chiar și originea numelui lor și localizarea lor geografică exactă în Canaan sunt un mister. Unii cercetători biblici au susținut că ghirgasiții au fost cunoscuți mai târziu sub numele de gadareni sau ghergheseni (Matei 8:28). Smith's Bible Dictionary interpretează cuvântul Ghirgasit ca însemnând "locuință pe un sol argilos" și susține că ghirgasiții posedau pământ "la est de Marea Galileii", aliniindu-se astfel cu poziția Gadarei menționată în Noul Testament (Ediția revizuită, A. J. Holman, 1979, p. 116). Dar nimeni nu știe cu siguranță unde au locuit. Deși nu se cunosc prea multe despre acest trib canaanit, Țara Promisă a lui Israel include teritoriul deținut anterior de ghirgasiți.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau ghirgasiții din Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries