settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau gabaoniții?

Răspuns


Gabaoniții erau un grup de oameni care descindeau din amoriți (2 Samuel 21:2). Ei sunt descriși în Iosua 9 ca fiind oameni care i-au înșelat pe israeliți pentru a se proteja. După ce israeliții au învins orașele Ierihon (Iosua 6-7) și Ai (Iosua 8), mulți dintre canaaniții din apropiere s-au unit pentru a forma o armată mare pentru a lupta împotriva lui Israel (Iosua 9:1-2).

Gabaoniții însă au avut o abordare diferită: "Au întrebuinţat un vicleşug şi au pornit la drum cu merinde pentru călătorie. Au luat nişte saci vechi pe măgarii lor şi nişte burdufuri vechi pentru vin, rupte şi cârpite, iar în picioare purtau încălţăminte veche şi cârpită şi erau îmbrăcaţi cu nişte haine vechi pe ei, iar toată pâinea pe care o aveau pentru hrană era uscată şi mucegăită. S-au dus la Iosua, în tabără la Ghilgal, şi i-au zis lui şi tuturor celor din Israel: «Noi venim dintr-o ţară depărtată, acum deci faceţi legământ cu noi.»" (Iosua 9:4-6)

Israeliții nu s-au consultat cu Dumnezeu înainte de a fi de acord cu tratatul și au căzut în capcana gabaoniților. Israeliții au descoperit curând că fuseseră păcăliți și s-au sfătuit cum să răspundă. Liderii lui Israel au decis: "«Le-am jurat pe Domnul, Dumnezeul lui Israel, şi acum nu putem să ne atingem de ei. Iată ce le vom face: îi vom lăsa cu viaţă, ca să n-aducem peste noi mânia Domnului din pricina jurământului pe care li l-am făcut». «Să trăiască», le-au zis căpeteniile. Dar au fost întrebuinţaţi la tăiat lemne şi la scos apă pentru toată adunarea, cum le spuseseră căpeteniile." (Iosua 9:19-21)

La sfârșitul acestei relatări se notează: "Din ziua aceea i-a pus să taie lemne şi să scoată apă pentru adunare şi pentru altarul Domnului în locul pe care l-ar alege Domnul: ceea ce fac până în ziua de azi." (Iosua 9:27) Cu alte cuvinte, gabaoniții au supraviețuit, dar au servit ca sclavi israeliților pentru generațiile următoare. Mai târziu, pământul Gabaonului va fi atribuit seminției lui Beniamin (Iosua 21:17).

Mai târziu, regele Saul a încălcat tratatul semnat de Iosua și i-a atacat pe gabaoniți. Tot mai târziu, în timpul regelui David, a avut loc o foamete în Israel. Când David L-a întrebat pe Domnul despre foamete, Dumnezeu a răspuns: "Din pricina lui Saul şi a casei lui sângeroase, pentru că a ucis pe gabaoniţi este foametea aceasta." (2 Samuel 21:1) Pentru a-i liniști pe gabaoniți și a pune capăt foametei, șapte urmași ai lui Saul au fost dați la moarte (2 Samuel 21:6). După aceea, Dumnezeu a vindecat țara lui Israel (2 Samuel 21:14).

Deși gabaoniții erau dușmani ai israeliților, ei ne învață câteva lecții importante astăzi. Înșelăciunea gabaoniților a fost eficientă pentru că Iosua și poporul său nu s-au consultat mai întâi cu Dumnezeu pentru înțelepciune. Astfel, Iosua 9 ne dezvăluie nevoia credincioșilor în Hristos de a se ruga cu privire la toate deciziile majore și de a căuta voia Lui înainte de a merge mai departe. De asemenea, faptul că Domnul i-a ținut pe israeliți să respecte legământul încheiat cu gabaoniții arată că Dumnezeu cere credincioșie din partea poporului Său. Ruperea unui legământ este un lucru grav. În cele din urmă, eventuala încorporare a gabaoniților în Israel arată mila și harul lui Dumnezeu față de toți oamenii.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau gabaoniții?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries