settings icon
share icon
Întrebare

De ce au trăit atât de mult oamenii prezentaţi în Geneza?

Răspuns


Motivul pentru care oamenii prezentaţi în primele capitole din Geneza au trăit vieţi atât de lungi pare să fie cumva un mister. Există multe teorii în acest sens emise de oameni de ştiinţă şi de cercetători ai Bibliei. Genealogia din Geneza capitolul 5 prezintă linia descendenţilor credincioşi ai lui Adam – linia care avea să ajungă la Mesia din punct de vedere omenesc. Este posibil ca Dumnezeu să fi binecuvântat acest arbore genealogic cu o durată lungă a vieţii ca rezultat al supunerii lor şi a dedicării lor către trăirea unei vieţi sfinte. Deşi aceasta poate fi una dintre explicaţiile posibile, Biblia nu face nici o referire specifică în acest sens cu privire la oamenii prezentaţi în capitolul 5 din Geneza. Mai mult, în afara lui Enoh, Geneza 5 nu prezintă pe nici un alt om că având un caracter atât de sfânt. Este aşadar probabil ca toate persoanele care au trăit în acea perioadă să se fi bucurat de durate de viaţă de câteva sute de ani. Există câţiva factori care ar fi putut contribui la aceasta.

Geneza 1:6-7 foloseşte expresia “apele de deasupra întinderii,” un fel de “înveliş” de apă care înconjura pământul. Un astfel de “înveliş de apă” ar fi putut produce pe pământ “un efect de seră” generalizat, blocând astfel o mare parte a radiaţiilor solare şi cosmice care astăzi ajung pe pământ. Această situaţie este posibil să fi generat condiţii de viaţă ideale pe planetă. Dacă observăm ritmul extrem de accelerat în care viaţa s-a degradat după Potopul lui Noe, această explicaţie pare să aibă sens. Geneza 7:11 pare să indice faptul că, în timpul Potopului, “învelişul de apă” a fost rupt şi vărsat asupra pământului, ducând astfel la deteriorarea condiţiilor ideale de viaţă. Comparaţi de pildă vârsta la care oamenii mureau înainte de Potop (Geneza 5:1-32) şi după Potop (Geneza 11:10-32). Veţi observa că imediat după Potop, speranţa de viaţă a oamenilor a scăzut dramatic.

Un alt aspect care trebuie luat în considerare este acela că în cazul primelor generaţii de oameni de după Creaţie, codul genetic nu avea atât de multe defecte ca în zilele noastre. Adam şi Eva au fost creaţi perfecţi. Cu siguranţă că ei au fost mult mai rezistenţi la boli. Descendenţii lor însă s-au bucurat din ce în ce mai puţin de aceste avantaje. De-a lungul timpului, ca urmare a exacerbării păcatului, codul genetic uman a devenit din ce în ce mai corupt, iar oamenii din ce în ce mai expuşi la moarte şi boli. Şi aceasta ar fi putut să le reducă drastic speranţa de viaţă.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce au trăit atât de mult oamenii prezentaţi în Geneza?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries