settings icon
share icon
Întrebare

Cine a fost Filip în Biblie? În ce fel e de folos pentru creșterea noastră spirituală să înțelegem despre diferiții bărbați cu numele de Filip din Biblie?

Răspuns


În Biblie sunt menționați patru oameni diferiți cu numele de Filip. Filip a fost numele a doi dintre fiii lui Irod cel Mare, din soții diferite (Luca 3.1 și Matei 14.3). Ceilalți doi Filip din Biblie au fost slujitori ai lui Cristos și au avut un rol de bază în Biserica Primară: Filip ucenicul și apostolul lui Cristos și Filip evanghelistul.

Ucenicul cu numele de Filip a fost, împreună cu Petru și Andrei, din Betsaida din Galileea (Ioan 1.44, 12.21). Isus l-a chemat pe Filip, care fusese un ucenic al lui Ioan Botezătorul (Ioan 1.43), și apoi Filip s-a dus și l-a găsit pe Natanael și i-a spus despre Isus. Și Natanael a devenit ucenic al lui Isus. Biblia nu conține multe detalii biografice despre Filip sau despre ceilalți ucenici, însă Ioan consemnează câteva momente în care Filip vorbește cu Isus.

Primul lucru pe care îl face Filip ca ucenic al lui Isus este să meargă să-i spună prietenului lui Natanael. Mai târziu, Filip a fost abordat de câțiva oameni dintre neamuri, mai specific greci din Betsaida, care l-au rugat să-i ducă să-L întâlnească pe Isus (Ioan 12.20-22). Filip a fost ucenicul care a calculat suma de bani necesară pentru hrănirea a 5.000 de oameni (Ioan 6.7). După Ultima Cină, Filip a cerut ca Isus să li-L arate pe Tatăl, și cu această ocazie Isus a afirmat: „Cine M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl.” (Ioan 14.8-9) Ultima dată când îl menționează Biblia pe ucenicul Filip este ca fiind unul dintre cei strânși în Ierusalim să se roage după înălțarea Domnului la cer (Faptele Apostolilor 1.13). Tradiția spune că Filip s-a dus în Frigia (Turcia din zilele noastre) ca misionar și a fost martirizat în Ierapole.

Celălalt Filip se deosebește de obicei de ucenicul cu același nume prin faptul că e numit „Filip evanghelistul” sau „Filip diaconul”. Se presupune adesea că Filip era unul dintre cei șaptezeci și doi de bărbați trimiși de Isus în Luca 10.1, deși Biblia nu face această conexiune. Știm că Filip a fost unul dintre cei șapte diaconi originali selectați ca să slujească în Biserica din Ierusalim (Faptele Apostolilor 6.5). Filip avea o inimă pentru evanghelizare și, când s-a pornit „marea persecuție” în Faptele Apostolilor 8.1, Filip a plecat din Ierusalim și a devenit evanghelist în Samaria (Faptele Apostolilor 8.5-12). După ce Biserica din Samaria a fost înființată, Filip a fost folosit de Duhul Sfânt ca să-i ducă Evanghelia famenului etiopian, un membru al curții împărătesei Candace a Etiopiei. Filip l-a găsit pe famen stând în carul lui, citind cartea Isaia și încercând să înțeleagă cuvintele profetului. Filip s-a oferit să-i explice, și famenul l-a invitat să urce în car și să stea cu el. În final, famenul a fost mântuit și a fost botezat (Faptele Apostolilor 8.26-39). Imediat după botez, Duhul Domnului l-a dus pe Filip la Azot, unde a continuat să predice Evanghelia în orașe de acolo și până în Cezareea (Faptele Apostolilor 8.40).

Douăzeci de ani mai târziu, Filip e menționat din nou că se afla încă în Cezareea (Faptele Apostolilor 21.8-9). Pavel și Luca și alții călătoreau spre Ierusalim, și s-au oprit în casa lui Filip din Cezareea. Au stat la Filip câteva zile. Filip avea patru fete fecioare la acea vreme, și toate aveau darul prorociei. Aceasta e ultima dată în care îl menționează Biblia pe evanghelistul Filip.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine a fost Filip în Biblie? În ce fel e de folos pentru creșterea noastră spirituală să înțelegem despre diferiții bărbați cu numele de Filip din Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries