settings icon
share icon
Întrebare

Care este semnificația fântânii lui Iacov?

Răspuns


Fântâna lui Iacov este menționată doar în Evanghelia după Ioan, așa că informațiile biblice despre ea sunt destul de limitate. Dar tradiția și arheologia oferă mai multe detalii despre proprietarul inițial al fântânii și despre locația ei.

În capitolul 4 al Evangheliei sale, Ioan a consemnat discuția lui Isus cu femeia samariteancă. Samaria era situată în jumătatea nordică a fostului Israel unit, iar Isus trecea prin ea în drumul Său dinspre Iudea spre Galileea. În afara orașului Sihar, "Acolo se afla fântâna lui Iacov. Isus, ostenit de călătorie, şedea lângă fântână" (Ioan 4:6). El i-a cerut unei femei să-I dea să bea ceva din ceea ce a scos (Ioan 4:7), iar ea s-a întrebat de ce un evreu vorbește cu o samariteancă - Isus încălca un tabu cultural atât din cauza rasei, cât și a sexului (Ioan 4:9). Isus i-a oferit apoi "apă vie" (Ioan 4:10). Acest lucru a derutat-o, iar ea a răspuns: "«Doamne», I-a zis femeia, «n-ai cu ce să scoţi apă, şi fântâna este adâncă, de unde ai putea să ai dar această apă vie? Eşti Tu oare mai mare decât părintele nostru Iacov, care ne-a dat fântâna aceasta şi a băut din ea el însuşi şi feciorii lui şi vitele lui?»" (Ioan 4:11-12) Aparent, istoria fântânii era de notorietate.

Locația tradițională a fântânii lui Iacov nu poate fi stabilită prin găsirea cetății Sihar, deoarece acest oraș nu mai există. Cu toate acestea, situl despre care se crede că ar fi Sihemul biblic, numit Tel Balata de către arheologi, se află în apropierea unei fântâni. Acest lucru este important, deoarece Biblia spune că Iacov a cumpărat pământ din Sihem și a locuit în acel loc pentru o perioadă lungă de timp (Geneza 33:19). El ar fi avut nevoie de o fântână și este perfect rezonabil că a săpat una. De asemenea, fântâna de la Tel Balata este într-adevăr de origine antică. Aceste fapte biblice și geografice indică locul ca fiind o potrivire bună pentru ceea ce femeia samariteancă a numit "fântâna lui Iacov".

Astăzi, fântâna se află în interiorul Bisericii Sfintei Fotina (numele dat în mod tradițional de Biserica Ortodoxă femeii samaritence - în limba rusă, numele este Svetlana). Biserica a fost construită inițial în anul 380 d.Hr. De-a lungul anilor, biserica a fost distrusă de mai multe ori de forțe naturale și militare. Clădirea actuală este administrată de Biserica Ortodoxă Greacă, care a obținut acest loc în 1893. Biserica și fântâna pot fi vizitate astăzi în Cisiordania.

Semnificația fântânii lui Iacov este că I-a oferit lui Isus ocazia de a Se prezenta ca Mesia cel dătător de viață unei femei samaritence și, mai târziu, întregului ei sat. Femeia a întrebat: "Ești tu mai mare decât părintele nostru Iacov?" Răspunsul este un "da" răsunător. Poate că Iacov le-a oferit copiilor săi apă fizică într-un ținut arid, dar Isus le oferă copiilor Săi "apă vie" într-un pustiu spiritual. Viața pe care Isus o dăruiește ne satisface toate nevoile și izvorăște în viața veșnică (Ioan 4:14).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este semnificația fântânii lui Iacov?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries