settings icon
share icon
Întrebare

Ce ar trebui să învățăm din viața lui Ezra?

Răspuns


Ezra a fost al doilea dintre trei conducători-cheie care au plecat din Babilon pentru reconstruirea Ierusalimului. Zorobabel a reconstruit Templul (Ezra 3.8), Neemia a rezidit zidurile (Neemia capitolele 1 și 2) și Ezra a restabilit închinarea. Ezra a fost un scrib și preot trimis cu puteri politice și religioase de către împăratul persan Artaxerxes ca să conducă un grup de exilați evrei din Babilon la Ierusalim (Ezra 7.8, 12). Ezra a condamnat căsătoriile mixte și i-a încurajat pe evrei să divorțeze și să-și alunge nevestele străine. Ezra a reînnoit ținerea sărbătorilor și a susținut rededicarea Templului și rezidirea zidurilor Ierusalimului. Ezra 7.10 descrie modelarea comunității potrivit cu Tora. Scopul lui Ezra a fost să implementeze Tora, și acreditările sale preoțești și de scrib impecabile i-au permis să rămână conducătorul model.

Cartea Ezra continuă de unde lasă lucrurile cartea 2 Cronici, când Cirus, împăratul Persiei, dă un decret care le permite evreilor din regatul său să se întoarcă la Ierusalim după șaptezeci de ani de robie. Dumnezeu este suveran peste tot și poate folosi un împărat politeist din Persia ca să facă posibilă eliberarea poporului Lui. El l-a folosit pe Artaxerxes, un alt împărat persan, ca să autorizeze și să finanțeze călătoria, și pe Ezra ca să-i învețe pe cei din poporul lui Dumnezeu Legea Lui. Același împărat l-a ajutat și pe Neemia să restaureze o măsură de respectabilitate cetății sfinte a lui Dumnezeu.

Lucrarea lui Ezra în sine a constat din a-i învăța pe oameni Cuvântul lui Dumnezeu, din inițierea de reforme, restaurarea închinării și conducerea unei treziri spirituale în Ierusalim. Aceste reforme au scos în evidență nevoia unei preocupări autentice pentru reputație și imagine publică. Ce putea crede lumea despre poporul lui Dumnezeu care avea zidurile cetății în paragină? Ce îi va distinge pe cei din poporul lui Dumnezeu vinovați de căsătorire cu cei care nu sunt într-o relație reală de legământ cu singurul Dumnezeu adevărat? Neemia și Ezra au fost atunci și sunt și acum o încurajare pentru poporul lui Dumnezeu să facă din închinare prioritatea lor numărul unu, să accentueze nevoia de a avea și de a folosi Cuvântul lui Dumnezeu ca singură regulă cu autoritate pentru trăire și să fie preocupați de felul în care este arătată în fața lumii imaginea poporului lui Dumnezeu.

Ezra s-a întors din robia din Babilon așteptându-se să găsească poporul slujindu-L pe Domnul cu bucurie, dar la întoarcerea lui la Ierusalim, a găsit tocmai opusul. A fost plin de frustrare și tristețe. Îl durea inima, dar continua să se încreadă în Domnul. Voia ca Domnul să schimbe situația și dădea vina pe el că nu a putut să schimbe inima oamenilor. Voia ca cei din popor să știe cât de important și esențial este Cuvântul lui Dumnezeu. Nimic nu trebuie să înlocuiască închinarea în fața lui Dumnezeu, și ascultarea nu e opțională. Dumnezeul suveran privește și Își protejează copiii, ținându-Și întotdeauna promisiunile și dându-le încurajare prin cei pe care îi trimite (Ezra 5.1-2). Chiar și atunci când planul Lui pare întrerupt, cum a fost cu rezidirea Ierusalimului, Dumnezeu intervine la momentul potrivit pentru a-Și continua planul.

Dumnezeu e implicat în mod intim în viața noastră așa cum a fost implicat și în viața lui Ezra, și la fel ca lui Ezra, uneori ni se dă puterea de a face imposibilul. Ezra a făcut imposibilul, pentru că mâna Domnului era cu el (Ezra 7.9). Fiecare credincios este un templu viu (1 Corinteni 6.19), în care locuiește Duhul Sfânt. Forțele de opoziție în zilele lui Ezra au fost oamenii care aveau răul în inima lor. Forța de opoziție în viața noastră de creștini este răul însuși, Satan, care a venit să ne distrugă și apoi să nimicească templul lui Dumnezeu (Ioan 10.10). Scopurile noastre trebuie să fie vrednice atât în ochii lui Dumnezeu, cât și ai noștri. Întristările de ieri pot fi succesele de azi, dacă mâna Domnului este peste noi. Scopul lui Ezra a fost vrednic în ochii lui Dumnezeu, și El a folosit în cele din urmă tristețea evreilor care s-au întors pentru succesul rezidirii cetății lui Dumnezeu și restabilirea închinării.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce ar trebui să învățăm din viața lui Ezra?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries