settings icon
share icon
Întrebare

Cine a fost Eva în Biblie?

Răspuns


În Biblie, Eva a fost nevasta lui Adam, primul om creat de Dumnezeu. Eva a fost mama lui Cain și a lui Abel și a lui Set și a altor „fii și fiice” (Genesa 4.1-2, 25, 5.4). Eva a fost prima femeie, prima soție și prima mamă din lume.

Numele Eva vine de la cuvântul evreiesc chavâh, care înseamnă „ceea ce e viu” sau „viață”. I s-a dat numele „Eva” pentru că a fost mama tuturor celor vii (Genesa 3.20). Dumnezeu a creat-o după ce i-a îngăduit lui Adam să vadă că nu avea un însoțitor potrivit printre animale – adică nu mai exista o altă creatură la fel ca el. Astfel că Dumnezeu a creat-o pe Eva ca pereche a sa. Eva a fost făcută după chipul lui Dumnezeu, așa cum a fost făcut Adam (Genesa 1.27).

Dumnezeu i-a dat o poruncă lui Adam și Evei în timp ce locuiau în Grădina Edenului. Le-a spus să nu mănânce dintr-un pom numit „pomul cunoștinței binelui și răului”, fiindcă, i-a avertizat El, în ziua în care vor mânca din pom, vor muri în mod sigur (Genesa 2.17). Biblia nu ne spune cât de mult timp au trăit Adam și Eva în grădină fără incidente, însă la un moment dat, Eva a cedat ispitei de a mânca din pomul interzis. A fost înșelată de șarpe (1 Timotei 2.13-14), despre care cei mai mulți cred că a fost o creatură folosită de Satan. Șarpele a semănat îndoială în mintea Evei, întrebând-o dacă Dumnezeu chiar a vorbit serios când le-a interzis să mănânce fructul din pom (Genesa 3.1). Apoi, șarpele i-a servit Evei o minciună: „Hotărât că nu veți muri, dar Dumnezeu știe că, în ziua când veți mânca din el, vi se vor deschide ochii și veți fi ca Dumnezeu, cunoscând binele și răul.” (Genesa 3.4-5) Eva a luat un fruct și a mâncat, apoi i-a dat și soțului ei, Adam, și a mâncat și el. Adam și Eva au înțeles imediat ceea ce nu au înțeles mai înainte – ochii lor erau deschiși acum și pentru bine și pentru rău. Însă Dumnezeu nu a mințit – moartea a venit ca rezultat al neascultării lui Adam și a Evei.

Moartea a venit asupra întregii rase umane ca rezultat a ceea ce a fost Eva înșelată să facă și a alegerii ulterioare a lui Adam de a păcătui. Două blesteme specifice au fost rostite pentru Eva și toate fiicele ei. În primul rând, Dumnezeu i-a sporit durerea cu care va naște copii. În al doilea rând, Dumnezeu a pronunțat că relația dintre bărbat și femeie va fi caracterizată de conflict (Genesa 3.16). Aceste două blesteme s-au dovedit adevărate în viața fiecărei femei din istorie. Indiferent de cât de mult progres medical dobândim, nașterea de copii e întotdeauna o experiență dureroasă și stresantă pentru femeie. Și indiferent de cât de avansată și evoluată ajunge societatea, relația dintre bărbat și femeie rămâne o luptă pentru putere, o bătălie e sexelor și plină de dispute.

Eva a fost mama tuturor celor vii și totodată prima care a experimentat aceste blesteme specifice. Totuși, Eva va fi răscumpărată, împreună cu Adam, datorită celui de-al doilea Adam, Cristos, care a fost fără păcat (Romani 5.12-14). „Și după cum toți mor în Adam, tot așa, toți vor învia în Cristos. ... «Omul dintâi Adam a fost făcut un suflet viu.» Al doilea Adam a fost făcut un duh dătător de viață.” (1 Corinteni 15.22, 45)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine a fost Eva în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries