settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau esenienii? A fost Ioan Botezătorul un esenian?

Răspuns


Esenienii au fost o sectă mistică evreiască asemănătoare fariseilor. Ei trăiau o viață de puritate rituală și de separare de lume. Au luat naștere în jurul anului 100 î.Hr. și au dispărut din istorie după distrugerea Ierusalimului, în anul 70 d.Hr. Esenienii nu sunt menționați direct în Scriptură, deși unii cred că ar putea fi menționați în Matei 19:11-12 și în Coloseni 2:8, 18 și 23. Interesul pentru esenieni a fost reînnoit odată cu descoperirea manuscriselor de la Marea Moartă, care au fost probabil înregistrate și păstrate de esenieni.

Unii cercetători au afirmat că Ioan Botezătorul a fost esenian. Există unele asemănări între Ioan și esenieni: 1. Ioan a fost în deșert (Luca 1:80). Esenienii se aflau în deșert. 2. Atât Ioan, cât și esenienii au folosit Isaia 40:3 pentru a se descrie pe ei înșiși ca fiind vocea din pustiu. 3. Botezul (sau spălarea) practicat de Ioan și de esenieni necesita o schimbare a inimii. În același timp, există diferențe semnificative între Ioan Botezătorul și esenieni: 1. Esenienii s-au ascuns de societate în pustie. Ioan era o figură foarte publică. 2. Ioan avea un regim alimentar mult mai strict (Luca 7:33) decât esenienii. 3. Ioan L-a predicat pe Isus ca fiind Mesia. Esenienii nu Îl recunoșteau pe Isus ca Mesia, dar credeau că Învățătorul Neprihănirii ar fi fost El Însuși un esenian. 4. În rândul esenienilor exista o organizație puternică, care lipsea printre ucenicii lui Ioan Botezătorul. Așadar, a fost Ioan Botezătorul un esenian? Deși este posibil, acest lucru nu poate fi dovedit în mod explicit nici biblic, nici istoric.

Esenienii, ca sectă a iudaismului, nu există astăzi. Cu toate acestea, există grupuri marginale care își spun esenieni. Un astfel de grup este Biserica Eseniană a lui Hristos, care se declară a fi "custodele autorizat și principalii diseminatori ai adevăratelor învățături ale Domnului Hristos și ale Doamnei Hristos". Aceștia au asemănări cu toate cultele și religiile false: "cartea lor sfântă" este altceva decât Biblia; se bazează foarte mult pe misticism și revelații oculte; cred că ei și numai ei dețin adevărul; neagă Trinitatea și neagă doctrinele biblice, inclusiv păcatul originar, raiul, iadul și mântuirea prin Hristos. Ca furnizori de doctrine false, "esenienii" moderni trebuie evitați.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau esenienii? A fost Ioan Botezătorul un esenian?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries