settings icon
share icon
Întrebare

De ce i-a blestemat profetul Elisei pe "tinerii" care și-au bătut joc de chelia lui (2 Regi 2:23-24)?

Răspuns


Există câteva aspecte-cheie pe care trebuie să le înțelegem în ceea ce privește această relatare cu tinerii care îl blestemă pe Elisei. Textul spune: "De acolo s-a suit la Betel. Şi, pe când mergea pe drum, nişte băieţaşi au ieşit din cetate şi şi-au bătut joc de el. Ei îi ziceau: «Suie-te, pleşuvule! Suie-te, pleşuvule!» El s-a întors să-i privească şi i-a blestemat în Numele Domnului. Atunci au ieşit doi urşi din pădure şi au sfâşiat patruzeci şi doi dintre aceşti copii." Pare de necrezut că Dumnezeu ar face ca doi urși să mutileze un grup de copii pentru că au râs de un om pentru că era chel.

În primul rând, versiunea King James Version ne-a făcut un deserviciu prin traducerea termenului original cu "copii". Cuvântul ebraic se poate referi la copii, dar mai degrabă înseamnă "tineri". Versiunea NIV, citată aici, folosește cuvântul "tineri". În al doilea rând, faptul că urșii au sfâșiat patruzeci şi doi "dintre" acești tineri indică faptul că au fost implicați mai mult de patruzeci şi doi de tineri. Nu era vorba despre un mic grup de copii care făceau bășcălie de un om chel. Mai degrabă a fost o demonstrație mare de tineri care s-au adunat cu scopul de a-și bate joc de un profet al lui Dumnezeu. În al treilea rând, batjocura "Suie-te, pleşuvule!" (într-o altă traducere "Urcă-te, cheliosule!") este mai mult decât a lua în derâdere un om cu chelie. Chelia lui Elisei la care se face referire aici poate fi: 1) pierderea naturală a părului; 2) un cap ras care denotă separarea sa de funcția profetică; sau, mai probabil, 3) un epitet de batjocură și dispreț, Elisei nefiind literalmente chel. Expresia "suie-te" a fost probabil o referire la Ilie, mentorul lui Elisei, care a fost înălțat la cer mai devreme (2 Împărați 2:11-12). Acești tineri îl batjocoreau în mod sarcastic și îl insultau pe profetul Domnului, spunându-i să repete strămutarea lui Ilie.

În concluzie, 2 Împărați 2:23-24 nu este o relatare în care Dumnezeu îi pedepsește pe niște copii mici pentru că au râs de un om chel. Mai degrabă este o relatare a unei demonstrații jignitoare împotriva profetului lui Dumnezeu din partea unui grup mare de tineri. Pentru că acești tineri de aproximativ 20 de ani sau chiar mai mari (același termen este folosit pentru Solomon în 1 Împărați 3:7) l-au disprețuit atât de mult pe profetul Domnului, Elisei L-a chemat pe Domnul să Se ocupe de răzvrătiți așa cum a considerat de cuviință. Pedeapsa Domnului a fost mutilarea a patruzeci și doi dintre ei de către doi urși. Pedeapsa a fost în mod clar justificată, deoarece a-l ridiculiza pe Elisei însemna să-L ridiculizeze pe Domnul Însuși. Gravitatea faptei lor a fost pe măsura gravității pedepsei. Judecata îngrozitoare a fost avertismentul lui Dumnezeu pentru toți cei care îi vor batjocori pe profeții Domnului.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce i-a blestemat profetul Elisei pe "tinerii" care și-au bătut joc de chelia lui (2 Regi 2:23-24)?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries