settings icon
share icon
Întrebare

Ce trebuie să învățăm din viața lui Elisei?

Răspuns


Elisei, al cărui nume înseamnă „Dumnezeu e mântuirea”, a fost succesorul lui Ilie în slujba de proroc în Israel (1 Împărați 19.16, 19-21, 2 Împărați 5.8). A fost chemat să îl urmeze pe Ilie în 1 Împărați 19.19, și a petrecut următorii ani ca protejat al profetului, până când Ilie a fost luat la cer. Atunci Elisei și-a început lucrarea, care a durat 60 de ani, întinzându-se în timpul domniilor împăraților Ioram, Iehu, Ioahaz și Ioas.

Chemarea inițială a lui Elisei e plină de învățăminte. După o arătare măreață a puterii lui Dumnezeu împotriva preoților lui Baal și întoarcerea ploii după o secetă lungă, împărăteasa Izabela a căutat să-i ia viața lui Ilie. Speriat, profetul a fugit. Un înger s-a îngrijit de el să-și recapete puterile și să fie gata de o călătorie de patruzeci de zile până la Muntele Horeb. Acolo, Ilie și-a mărturisit convingerea că rămăsese singurul proroc credincios. Dumnezeu i-a spus lui Ilie să se întoarcă pe drumul pe care a venit, să-l ungă pe Hazael împărat al Siriei, pe Iehu împărat al lui Israel și pe Elisei ca să-i urmeze ca profet. Dumnezeu a spus: „Și se va întâmpla că pe cel ce va scăpa de sabia lui Hazael îl va omorî Iehu și pe cel ce va scăpa de sabia lui Iehu îl va omorî Elisei.” (1 Împărați 19.17) De asemenea, i-a dat lui Ilie asigurarea că rămăseseră 7.000 de bărbați care nu-și plecaseră genunchiul înaintea lui Baal.

Ilie a ascultat cuvântul lui Dumnezeu și l-a găsit pe Elisei, care în momentul acela ara cu o pereche de boi. Ilie și-a pus mantaua în jurul lui Elisei – un semn că responsabilitățile lui Ilie vor cădea asupra lui Elisei, și Elisei și-a lăsat boii și a fugit după profet. Elisei a cerut numai să-și ia rămas bun de la familie, și apoi urma să se întoarcă la Ilie. Elisei s-a întors, și-a înjunghiat boii, a făcut foc cu uneltele și a dat carnea gătită oamenilor, apoi l-a urmat pe Ilie ca slujitor al său. Elisei a răspuns imediat chemării. A părăsit cu totul viața lui anterioară – în esență dând un ospăț și nemai lăsându-și nicio posibilitate de a se întoarce la boii lui. Elisei nu numai că a abandonat viața anterioară, ci a și devenit slujitor în noua lui viață (1 Împărați 19.21).

Elisei pare că l-a iubit pe Ilie ca pe un tată. A refuzat să-l părăsească pe Ilie înainte să fie luat la cer, în ciuda faptului că Ilie i-a spus să rămână în urmă. Ilie i-a permis lui Elisei să stea cu el și a întrebat ce poate face pentru protejatul lui înainte să plece. Elisei a cerut o măsură îndoită din duhul lui Ilie. Aceasta nu era o cerere necumpătată, ci mai degrabă indica faptul că Elisei voia să fie considerat ca fiu al lui Ilie. Ilie i-a spus lui Elisei că, dacă îl va vedea când va fi luat, atunci măsura îndoită va fi a lui. Elisei a văzut într-adevăr carul și caii de foc care i-au separat unul de celălalt, și l-a văzut pe Ilie când a fost luat la cer într-un vârtej de vânt. Elisei a luat mantia lui Ilie și s-a îndreptat spre râul Iordan. A lovit apele cu mantaua, și râul s-a separat, așa cum făcuse în cazul lui Ilie. Ceilalți proroci care au fost martori la acest lucru au recunoscut că duhul lui Ilie se odihnea acum peste Elisei. Așa cum a decretat Dumnezeu, Elisei va fi acum profetul Lui înaintea poporului (2 Împărați 2.1-18).

Așa cum i-a spus Dumnezeu lui Ilie pe munte, în timpul lucrării lui Elisei închinarea organizată înaintea lui Baal a fost eradicată (2 Împărați 10.28). În timpul lucrării lui, Elisei a călătorit extins și a slujit ca sfătuitor al împăraților, ca un însoțitor pentru oamenii obișnuiți și ca prieten atât pentru israeliți, cât și pentru străini.

Sunt multe relatări bine-cunoscute despre slujirea lui Elisei ca profet. A vindecat apele de la Ierihon (2 Împărați 2.19-21) și a fost batjocorit de tinerei peste care a rostit un blestem care a dus la a fi sfâșiați de urși (2 Împărați 2.23-25). A înmulțit untdelemnul unei văduve (2 Împărați 4.1-7). A profețit nașterea unui fiu pentru o familie înstărită din Sunem care l-a găzduit, iar mai târziu l-a salvat pe același fiu (2 Împărați 4.8-37). Elisei a îndepărtat și otrava dintr-o oală cu ciorbă (2 Împărați 4.38-41) și a înmulțit douăzeci de pâini de orz ca să hrănească o sută de oameni (2 Împărați 4.42-44). L-a vindecat pe Naaman de lepră (2 Împărați 5) și a făcut ca un cap de secure împrumutat să plutească (2 Împărați 6.1-7). Minunile săvârșite de Elisei sunt, în cea mai mare parte, acte de ajutorare și binecuvântare. Altele se aseamănă mult cu unele minuni îndeplinite de Cristos, cum ar fi înmulțirea mâncării (Matei 16.9-10) și vindecarea leproșilor (Luca 17.11-19).

Elisei i-a oferit sfat împăratului lui Israel. Ne este relatată o întâmplare în care Elisei îl avertizează pe împărat despre mișcările împăratului Siriei. Când împăratul Siriei a aflat că Elisei este cel care îi dejoacă planurile, a căutat să-l captureze pe proroc. Când Ghehazi, slujitorul lui Elisei, i-a văzut pe sirienii veniți împotriva lor, s-a înspăimântat. Însă Elisei i-a spus să nu se teamă, fiindcă „«mai mulți sunt cei cu noi decât cei cu ei.» Elisei s-a rugat și a zis: «Doamne, deschide-i ochii să vadă.» Și Domnul a deschis ochii slujitorului, care a văzut muntele plin de cai și de care de foc împrejurul lui Elisei.” (2 Împărați 6.16-17) Nu putem să nu ne amintim că Elisei a văzut care de foc asemănătoare atunci când Ilie a fost luat la cer. Elisei s-a rugat apoi ca sirienii să fie loviți cu orbire. Elisei i-a dus în Samaria, capitala Israelului, înainte să-L roage pe Domnul să le deschidă ochii. Împăratul lui Israel a întrebat dacă să-i ucidă pe captivi, dar Elisei l-a sfătuit să le pregătească de mâncare în schimb. Când au terminat ospățul, sirienii s-au întors la stăpânul lor, și raidurile siriene în Israel au încetat. Elisei a prevestit, de asemenea, și alte evenimente de importanță națională și internațională cu privire la Israel și Siria.

Împăratul Ioas domnea la momentul morții lui Elisei. Împăratul l-a vizitat pe Elisei în timp ce profetul era bolnav și a plâns peste el. Elisei l-a instruit să ia un arc și săgeți și să tragă cu ele de la fereastră. Când Ioas a făcut acest lucru, Elisei i-a spus că aceasta era săgeata de victorie a lui Dumnezeu asupra Siriei. Elisei i-a spus apoi împăratului să lovească pământul cu săgețile, însă Ioas s-a oprit după numai trei ori. Elisei s-a mâniat. Dacă ar fi lovit pământul de cinci sau șase ori, ar fi nimicit cu totul Siria, însă acum nu o va înfrânge decât de trei ori (2 Împărați 13.14-19).

Despre moartea lui Elisei, 2 Împărați 13.20 spune doar că: „Elisei a murit și a fost îngropat.” Însă pasajul continuă să vorbească despre cete de moabiți care făceau raiduri în Israel în fiecare primăvară: „Și, pe când îngropau un om, iată că au zărit una din aceste cete și au aruncat pe omul acela în mormântul lui Elisei. Omul s-a atins de oasele lui Elisei și a înviat și s-a sculat pe picioare.” (2 Împărați 13.21) Se pare că Dumnezeu a ales să-Și demonstreze puterea prin profet chiar și după moartea acestuia.

În Luca 4.27, Isus vorbește despre Elisei. Oamenii Îl respinseseră pe Isus în Nazaret, și le-a spus că „niciun proroc nu este primit bine în patria lui” (Luca 4.24) Isus a spus că erau mulți leproși în Israel în vremea lui Elisei, însă numai Naaman, un sirian, a fost vindecat.

Un studiu al vieții lui Elisei va arăta umilința profetului (2 Împărați 2.9, 3.11), dragostea lui evidentă pentru poporul Israel (2 Împărați 8.11-12) și credincioșia lui într-o lucrare de o viață. Elisei a ascultat de chemarea lui Dumnezeu, urmându-l pe Ilie cu râvnă și credincioșie. În mod clar Elisei a crezut în Dumnezeu și s-a încrezut în El. Elisei L-a urmat pe Dumnezeu și Dumnezeu a lucrat cu putere prin el.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce trebuie să învățăm din viața lui Elisei?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries