settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau efratiții?

Răspuns


Efratiții erau oameni din Efrata (sau Efrata), despre care Biblia ne spune că era asociatx cu Betleemul de la sud de Ierusalim. Cuvântul Efrata înseamnă în ebraică "roditor", iar Betleem înseamnă "casa pâinii". Cei mai mulți cercetători cred că Efrata și Betleem sunt de fapt două nume pentru același loc - o opinie susținută de Geneza 35:19 și Rut 4:11. Cel mai probabil, Efrata era numele antic al orașului canaanit, iar Betleemul era denumirea evreiască. Alte orașe au fost, de asemenea, redenumite după cucerirea Canaanului, cum ar fi Luz (redenumit Betel, Iosua 18:13) și Iebus (redenumit Ierusalim, 1 Cronici 11:4).

Efrata este menționată în legătură cu moartea Rahelei, soția lui Iacov și mama lui Iosif. În timp ce Rahela era însărcinată, Iacov și Rahela au început să călătorească de la Betel la Efrata, sau Betleem. Pe drum, Rahela a intrat în travaliu și "a avut o naştere grea" (Geneza 35:16). Apoi, spre marea durere a lui Iacov, Rahela a murit, dându-i naștere lui Beniamin. Iacov a îngropat-o "pe drumul spre Efrata (adică Betleem)" (Geneza 35:19; cf. 48:7).

Efratiții mai sunt menționați de două ori în Scriptură. Fiii lui Naomi, Mahlon și Chilion, erau "efratiţi, din Betleemul lui Iuda" (Rut 1:2). După ce Mahlon și Chilion au murit în Moab, mama lor s-a întors la Betleem împreună cu Rut, văduva lui Mahlon (versetele 6-22). Astfel, Rut, moabita, a devenit efratită. Un alt efratit a fost Isai, tatăl regelui David, care era "din Betleemul din Iuda" (1 Samuel 17:12). De asemenea, unele traduceri îl menționează pe Zuf, un strămoș al lui Samuel, ca fiind efratit, în 1 Samuel 1:1, dar alte traduceri spun că el era efraimit.

Ori de câte ori sunt menționați în Scriptură, efratiții sunt asociați cu orașul Betleem din Iuda. Cea mai faimoasă mențiune a zonei Efrata este profeția din Mica 5:2: "Şi tu, Betleeme Efrata, măcar că eşti prea mic între cetăţile de căpetenie ale lui Iuda, totuşi din tine Îmi va ieşi Cel ce va stăpâni peste Israel şi a cărui obârşie se suie până în vremuri străvechi, până în zilele veşniciei." Mesia avea să Se nască printre efratiți, în Betleem. Isus Hristos, născut în Betleem, împlinește această profeție (vezi Luca 2:4-7).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau efratiții?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries