settings icon
share icon
Întrebare

De ce este importantă edificarea în viața unui creștin?

Răspuns


Ce este edificarea și de ce este atât de importantă în viața credincioșilor? Cuvântul folosit pentru "edificare" în Noul Testament este oikodomé, care se traduce literal prin "construirea unei case". Cuvântul apare în Biblia King James doar de aproximativ 20 de ori, și atunci doar în Noul Testament. În traducerile mai moderne, el este tradus prin expresii precum "a construi". Interesant este că utilizarea sa este, de asemenea, limitată la scrisorile lui Pavel. Definiția de dicționar a cuvântului "a edifica" este "a instrui și a îmbunătăți, în special în ceea ce privește cunoștințele morale și religioase". Conform Vine's Expository Dictionary of Old and New Testament Words, cuvântul indică promovarea "creșterii spirituale și a dezvoltării caracterului credincioșilor, prin învățare sau prin exemplu, sugerând un astfel de progres spiritual ca rezultat al unei munci în răbdare".

Definiția lui Vine surprinde sensul destul de bine. Edificarea este mai mult decât o simplă încurajare; include orice activitate care are ca rezultat o mai mare asemănare cu Hristos, fie în sine, fie în alt credincios. Edificarea poate fi individuală sau corporativă. În mod individual, cineva se poate edifica prin participarea la diverse discipline spirituale (hrănire cu Biblia, rugăciunea privată, închinarea privată etc.).

Cu toate acestea, în general, conceptul de edificare din Noul Testament este aplicat trupului corporativ (edificare reciprocă). Edificarea reciprocă implică ajutorarea reciprocă pe drumul către asemănarea cu Hristos și necesită participarea tuturor membrilor bisericii. Învățătura și predicarea ne îmbunătățesc înțelegerea lui Dumnezeu; încurajarea promovează un comportament care dezvoltă un caracter asemănător cu al lui Hristos. Atunci când ne îndemnăm unii pe alții și ne tragem la răspundere, suntem îndemnați să ne implicăm în activități care promovează evlavia. Responsabilitatea înseamnă că verificăm cu iubire progresul spiritual al celuilalt. Slujirea asemenea lui Hristos asigură satisfacerea nevoilor bisericii, iar adevărata părtășie este interacțiunea pe care o avem unii cu alții la un nivel spiritual mai profund. Natura corporativă a edificării nu poate fi subliniată îndeajuns. Fără edificare reciprocă, biserica devine o colecție de slăbănogi spirituali, o grădiniță perpetuă pentru copii spirituali, mai degrabă decât un trup (1 Corinteni 12:27) sau o clădire (Efeseni 2:20-22).

Pavel ne spune în Efeseni 4:12 și în mod repetat în 1 Corinteni 14:1-26 că edificarea este unul dintre motivele pentru care darurile spirituale sunt date credincioșilor. În 2 Corinteni, Pavel afirmă de nu mai puțin de trei ori că "zidirea" Bisericii este motivul autorității sale apostolice (10:8, 12:19 și 13:10). Scopul lui Pavel era să edifice. În 1 Corinteni 10:23 și Efeseni 4:16, el afirmă că Biserica trebuie să lucreze pentru a se edifica, pentru sănătatea generală a fiecărui membru. În cele din urmă, fiecăruia dintre noi îi este poruncit să se implice în edificare (Romani 14:19; 15:2; Efeseni 4:29; 1 Tesaloniceni 5:11).

Biserica există în comunitate. Pe tot parcursul Noului Testament, limbajul este bogat în imagini comunitare. Biserica este descrisă ca fiind turma lui Hristos, trupul Său și clădirea Sa. Niciuna dintre aceste metafore nu denotă o entitate individuală. Pavel expune acest concept în 1 Corinteni 12:12-31, descriind interdependența părților corpului uman și necesitatea fiecăreia. El merge atât de departe încât spune că suntem de fapt "mădulare unii altora" în Efeseni 4:25.

O analogie este instructivă aici. Arcul gotic a fost o structură foarte populară în arhitectura medievală. Principalul avantaj al arcului era rezistența și stabilitatea sa, care derivau din faptul că fiecare piatră din arc se sprijinea pe cea de lângă ea. Acest sistem de sprijin reciproc a permis construirea unor structuri mult mai mari decât ar fi putut fi construite altfel. Arcul gotic ar putea fi un simbol al Bisericii. Însăși faptul că avem nevoie unii de alții îi dă Bisericii puterea sa. Și în momentul în care decidem să nu ne mai sprijinim unii pe alții, cădem.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

De ce este importantă edificarea în viața unui creștin?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries