settings icon
share icon
Întrebare

Ne ispiteşte Dumnezeu să păcătuim?

Răspuns


În Geneza 22.1, cuvântul din evreieşte tradus cu „pus la încercare” (în ediţia King James a Bibliei în limba engleză e tradus cu „ispitit”, n.tr.) este nacah şi înseamnă „a testa, a încerca, a dovedi, a ispiti, a examina, a pune la probă sau la test”. Pentru că are atât de multe sinonime posibile, trebuie să privim în context şi să îl comparăm cu alte pasaje. Pe măsură ce citim relatarea evenimentului, observăm că Dumnezeu nu a intenţionat ca Avraam să finalizeze jertfirea lui Isaac. Totuşi, Avraam nu ştia asta şi era gata să îndeplinească poruncile lui Dumnezeu, ştiind că, dacă Dumnezeu cere asta, El e în stare să-l învie pe Isaac din morţi (Evrei 11.17-19). Acest pasaj din Evrei e cel mai bine tradus cu „Avraam a fost «testat»”, termenul însemnând a fi evaluat.

Iacov 1.13 ne dă un principiu călăuzitor: nimeni nu are dreptul să spună că este „ispitit de Dumnezeu”. Cuvântul „de” (din engleză tradus cu „de la”, n.tr.) e esenţial în întelegerea afirmaţiei, pentru că indică originea unui lucru. Ispitirea de a păcătui nu îşi are originea în Dumnezeu. Iacov concluzionează: Dumnezeu nu poate fi ispitit să facă rău şi El nu ispiteşte pe nimeni să păcătuiască.

Un alt cuvânt important de luat în discuţie se găseşte în Iacov 1.2-3 – „Fraţii mei, să priviţi ca o mare bucurie când treceţi prin felurite încercări, ca unii care ştiţi că încercarea credinţei voastre lucrează răbdare.” Cuvântul grecesc tradus cu „încercări” denotă necaz sau ceva care rupe rutina de pace, confort, bucurie şi fericire din viaţa cuiva. Forma verbală a acestui cuvânt înseamnă „să pui ceva sau pe cineva la test”, cu scopul de a descoperi natura acelei persoane sau calitatea acelui lucru. Dumnezeu aduce astfel de teste ca să demonstreze – şi să sporească – tăria şi calitatea credinţei unei persoane şi ca să demonstreze validitatea ei (vs. 2-12). Astfel, după cum spune Iacov, atunci când trecem prin încercări, scopul lui Dumnezeu este să demonstreze credinţa noastră şi să producă caracter. Acesta este un motiv înalt, bun şi nobil.

Există încercări care sunt destinate să ne facă să cădem? Da, dar acestea nu vin de la Dumnezeu, ci de la Satan (Matei 4.1), de la îngerii săi răi (Efeseni 6.12) sau de la noi înşine (Romani 13.14, Galateni 5.13). Dumnezeu ne îngăduie să le experimentăm şi sunt îngăduite în beneficiul nostru. Dumnezei i-a spus lui Avraam să-l aducă jertfă pe Isaac – încercarea nu a fost menită să-l facă pe Avraam să păcătuiască, ci să testeze şi să dovedească credinţa lui.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ne ispiteşte Dumnezeu să păcătuim?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries