settings icon
share icon
Întrebare

De ce urăște Dumnezeu divorțul?

Răspuns


Maleahi 2.16 e pasajul adesea citat care ne spune ceea ce simte Dumnezeu față de divorț. „«Căci Eu urăsc divorțul», zice Domnul, Dumnezeul lui Israel.” Însă acest pasaj spune mult mai mult decât atât. Dacă ne întoarcem până la versetul 13, citim: „Acoperiți altarul Domnului cu lacrimi, cu plânsete și cu gemete, pentru că El nu mai ține seama de darurile voastre și nu le mai primește cu plăcere din mâinile voastre. Și vă întrebați: «De ce?» Pentru că Domnul a fost martor între tine și soția tinereții tale, față de care ai fost necredincios, deși ea este consoarta ta, soția ta prin legământ. Nu i-a făcut El una? În trup și în duh sunt ai Lui. De ce una? Pentru că El caută o sămânță dumnezeiască. Deci păziți-vă în duhul vostru și niciunul dintre voi să nu fie necredincios soției tinereții sale!” (NTLR)

Învățăm câteva lucruri din acest pasaj. În primul rând, Dumnezeu nu ascultă cererile de binecuvântare din partea celor care au rupt legământul căsătoriei. 1 Petru 3.7 spune: „Bărbaților, purtați-vă și voi, la rândul vostru, cu înțelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moșteni împreună cu voi harul vieții, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre.” (sublinierea adăugată) Există o corelare directă între felul în care își tratează un bărbat soția și eficiența rugăciunilor lui.

Dumnezeu explică în mod clar motivele pentru care consideră căsătoria atât de valoroasă. Spune că El Însuși e Cel care „i-a făcut una” (Maleahi 2.15, NTLR). Căsătoria a fost ideea lui Dumnezeu. Dacă El a conceput-o, atunci El o și definește. Orice deviație de la modelul Lui Îi repugnă. Căsătoria nu e un contract, ci un legământ. Divorțul distruge întregul concept al legământului, care e atât de important pentru Dumnezeu.

În Biblie, Dumnezeu ne dă adesea ilustrații, pentru a ne învăța realități spirituale. Când Avraam l-a jertfit pe fiul său Isaac pe altar, a fost o imagine a zilei în care, sute de ani mai târziu, Dumnezeu Îl va da pe Singurul Său Fiu (Genesa 22.9, Romani 8.32). Când Dumnezeu a cerut jertfe de sânge pentru iertarea păcatelor, ilustra jertfa perfectă pe care El Însuși o va face la cruce (Evrei 10.10).

Căsătoria este o imagine a legământului pe care Îl are Dumnezeu cu poporul Lui (Evrei 9.15). Un legământ e un angajament de neîncălcat, și Dumnezeu vrea să înțelegem cât de serios e acest lucru. Când divorțăm de cineva cu care am încheiat un legământ, e o batjocură la adresa conceptului creat de Dumnezeu al relației de legământ. Biserica (oamenii care L-au primit pe Isus ca Salvator și Domn) e prezentată în Scriptură ca fiind „Mireasa lui Cristos” (2 Corinteni 11.2, Apocalipsa 19.7-9). Noi, ca popor al Lui, suntem „căsătoriți” cu El printr-un legământ întemeiat de El. O ilustrație similară este folosită în Isaia 54.5 referitoare la Dumnezeu și Israel.

Când Dumnezeu a instituit căsătoria în Grădina Edenului, a creat-o ca o imagine a celei mai mari unități pe care ființele umane o pot cunoaște (Genesa 2.24). El a vrut să înțelegem unitatea pe care o putem avea cu El prin răscumpărare (1 Corinteni 6.17). Când un soț sau o soție alege să încalce legământul căsătoriei, știrbește imaginea legământului lui Dumnezeu cu noi.

Maleahi 2.15 ne dă un alt motiv pentru care Dumnezeu urăște divorțul, și anume faptul că El „caută o sămânță dumnezeiască”. Planul lui Dumnezeu pentru familie este ca un bărbat și o femeie să-și ia angajament unul față de celălalt pentru toată viața și să crească copii care să înțeleagă și ei conceptul legământului. Copiii crescuți într-un cămin sănătos, cu ambii părinți au o mult mai mare probabilitate să-și întemeieze la rândul lor căsnicii de succes.

Când Isus a fost întrebat de ce Legea a permis divorțul, El a răspuns că Dumnezeu doar l-a permis „din pricina împietririi inimilor voastre..., dar de la început n-a fost așa” (Matei 19.8). Dumnezeu nu a intenționat vreodată ca divorțul să facă parte din experiența umană și Se întristează când ne împietrim inima și rupem un legământ e care El l-a creat.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce urăște Dumnezeu divorțul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries