settings icon
share icon
Întrebare

Este Dumnezeu / Biblia sovinist sexual?

Răspuns


Sexismul sau șovinismul împotriva unui sex, de obicei bărbații au dominat asupra genului feminin. Biblia face multe referiri la femei pe paginile ei, referiri care, în mintea noastră modernă sună a fi discriminatori față de femei. Arată asta că Dumnezeu sau Biblia sunt soviniști împotriva femeilor? Trebuie să ținem minte că Biblia descrie o acțiune, dar asta nu înseamnă că Biblia este de acord cu acea acțiune. Biblia descrie bărbați care au tratat femeile cu puțin mai mult decât alte lucruri din proprietatea lor, dar asta nu arată că Biblia este de acord cu astfel de atitudini. Chiar locurile unde Biblia dă o poruncă cu privire la tratamentul femeilor, nu arată în mod necesar că acela a fost standardul ideal al Lui Dumnezeu. Biblia este mult mai interesată de a transforma sufletele noastre decât societatea noastră. Dumnezeu știe că o inimă schimbată rezultă într-un mod de viață schimbat.

În vremea Vechiului Testament, întreaga lume era patriarhală. Nu doar societățile din Scriptură, dar și întreaga lume era organizată și condusă după sistemul patriarhal. După standardele lumii moderne, această organizare era șovinistă, adică “sexistă.” Nu omul a stabilit ordinea în societate, ci Dumnezeu care este și autorul principiilor de autoritate. Dar, ca în toate cazurile, omul păcătos, a corupt ordinea Lui Dumnezeu. Aceasta a rezultat în inegalitatea dintre bărbat și femeie în tot cursul istoriei. Discriminarea și exclusivismul zilelor noastre nu e deloc nou. Este doar rezultatul căderii omului în păcat și introducerea păcatului, care este răzvrătire împotriva Lui Dumnezeu. De aceea putem spune în mod corect, că termenul și practica “sexismului” este rezultatul păcatului din omenire. Revelația progresivă a Bibliei conduce la eliminarea sexismului și de fapt al tuturor practicilor păcătoase din rasa umană.

Pentru a găsi și a menține un echilibru spiritual între ceea ce Dumnezeu a hotărât în poziția Sa de autoritate, trebuie să ne uităm în Scriptură. Noul Testament este împlinirea Vechiului Testament, și în el găsim principiile care ne arată linia corectă de autoritate, cât și soluția pentru păcat și tot răul din lume, care include și discriminarea bazată pe apartenența sexistă a cuiva.

Crucea Domnului Isus este marele egalizator. În Ioan 3:16 găsim , "Oricine" aceasta fiind o afirmație care include pe toți, nelăsând pe nimeni afară bazat pe poziția în societate, capacitate mintală sau gen. De asemenea mai găsim în Galateni că, toți avem șanse egale la mântuire. "Căci toţi sunteți fii ai lui Dumnezeu, prin credința în Cristos Isus. Toți cari ați fost botezați pentru Cristos, v'ați îmbrăcat cu Cristos. Nu mai este nici Iudeu, nici Grec; nu mai este nici rob nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toți sunteți una în Cristos

Biblia nu este șovinistă. De ce? Deoarece ea arată doar rezultatele păcatului. Biblia arată tot felul de păcate: sclavie, precum și căderile celor mai mari eroi ai Bibliei. Dar Biblia nu ne arată doar problema, ci ea dă și răspunsul și soluția pentru toate păcatele împotriva Lui Dumnezeu și a ordinii stabilite de El. Răspunsul? Răspunsul este o relație corectă cu Dumnezeu. Vechiul Testament se uita mereu spre jertfa supremă, iar de câte ori se aduceau jertfe, toate arătau nevoia împăcării cu Dumnezeu. În Noul Testament "Mielul care ridică păcatul lumii" s-a născut, a murit și a înviat și apoi s-a înălțat la Cer, unde mijlocește pentru noi. Eliberarea de orice păcat se poate obține doar prin credința în Domnul Isus, eliberare ce include și șovinismul sau sexismul.

Acuzația de șovinism în Biblie este bazată pe o lipsă de înțelegere a Scripturii. Când bărbații și femeile și-au luat locul rânduit de Dumnezeu și au trăit după "Așa vorbește Domnul" atunci se face un echilibru frumos între ei. Echilibru a fost cu ceea ce Dumnezeu a început, și tot așa va și sfârși! Prea mulți oameni se uită la efectele păcatului, dar nu la rădăcina lor. Doar prin împăcarea cu Dumnezeu prin Domnul Isus Cristos se poate găsi echilibrul adevărat.. "Veți cunoaște adevărul, și adevărul vă va face liberi" (Ioan 8:32).

De asemenea este foarte important să înțelegem că Biblia a rânduit roluri diferite pentru bărbați și femei, dar asta nu e șovinism, sau sexism. Biblia arată clar că bărbații trebuie să aibe rolul de conducători, atât în biserică cât și în casele lor. Face lucrul acesta ca femeia să fie inferioară?? Categoric, nu! Înseamnă că femeile sunt mai puțin inteligente, mai slabe în capacitatea lor, sau sunt văzute de Domnul ca fiind mai mici decât bărbații? Categoric nu, ci asta arată că lumea noastră mânjită de păcat trebuie să fie structură și autoritate. Dumnezeu a stabilit aceste roluri pentru binele nostru. Șovinism înseamnă abuzarea acestor roluri, nu existența lor.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Este Dumnezeu / Biblia sovinist sexual?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries