settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă că Dumnezeu Se îngrijește?

Răspuns


Există peste 169 de versete în biblie care face referire la faptul că Dumnezeu Se îngrijește de noi. Filipeni 4.19 afirmă simplu: „Și Dumnezeul meu să îngrijească de toate trebuințele voastre, după bogăția Sa, în slavă, în Isus Cristos." În timp ce căutătorii de prosperitate vor urmări întotdeauna sosirea banilor și a posesiunilor în mod miraculos, trebuie să privim mai îndeaproape la ceea ce vrea să ne ofere Dumnezeu în purtarea Lui de grijă.

La fel ca orice părinte bun, Dumnezeu nu ne va da niciodată ceea ce știe că ne va face rău. Intenția Lui este să ne ajute să dezvoltăm asemănarea cu Cristos, pentru a deveni sare și lumină în lume (Matei 5.13-14). Dumnezeu nu vrea să-L considerăm o sursă cerească de simple posesiuni materiale. Dobândirea de lucruri nu e scopul fundamental al acestei vieți (Luca 12.15).

Dumnezeu face diferența între nevoile și dorințele noastre, pentru că știe că acolo unde este comoara noastră, acolo va fi și inima noastră (Matei 6.21). El vrea să știm că lumea aceasta nu e casa noastră și că parte din ceea ce avem nevoie e să ne schimbăm atenția asupra vieții veșnice, cu toate că încă trăim în această viață.

Dumnezeu e preocupat de fiecare parte din ființa noastră: duh, suflet și trup. Pentru că fațetele caracterului Său sunt infinite, și căile pe care ni le pune înainte Dumnezeu sunt dincolo de orice putem cere sau ne putem imagina (Efeseni 3.20). Ne putem încrede în bunătatea Lui, în călăuzirea Lui și în grija Lui de Păstor să facă mai mult pentru noi decât am putea dobândi vreodată prin puterile noastre. Dumnezeu ne asigură o cale prin care să dezvoltăm o relație intimă, conversațională, de ascultare cu El, astfel încât să ne îndreptăm și să-i îndreptăm și pe alții spre o viață de felul celei din Psalmul 23. Cei al căror Păstor este Domnul pot spune că „nu vor duce lipsă de nimic" (Psalmul 23.1).

În Rugăciunea Domnească, Isus îi învață pe ucenicii Lui să ceară cele necesare, și dependența noastră de Dumnezeu e afirmată de fiecare dată când ne rugăm: „Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi." (Matei 6.11) În Matei 6.25-34, Isus le spune ucenicilor Lui să nu se îngrijoreze cu privire la mâncare sau la îmbrăcăminte. Tatăl știe nevoile noastre. El dorește o relație cu noi bazată pe legământ, și aceasta implică să ne încredem în El că Se va îngriji de nevoile noastre zilnice și să căutăm mai întâi Împărăția și neprihănirea Lui (Matei 6.33).

Psalmul 84.11 afirmă: „Domnul... nu lipsește de niciun bine pe cei ce duc o viață fără prihană." Acest verset ne amintește că există o parte pe care o jucăm în faptul că purtarea de grijă a lui Dumnezeu se înfăptuiește în viața noastră. Trebuie să umblăm în neprihănire.

Iacov 4.3 e un răspuns la întrebările noastre privitoare la motivul pentru care uneori rugăciunile nu primesc răspuns: „Cereți și nu căpătați, pentru că cereți rău, cu gând să risipiți în plăcerile voastre." Dumnezeu cercetează inima și motivațiile rugăciunilor noastre sunt importante înaintea Lui.

Multe pasaje referitoare la purtarea de grijă a lui Dumnezeu au legătură cu nevoia noastră de mâncare și îmbrăcăminte și cu nevoile zilnice, fizice ale vieții. Altele se referă la nevoile sufletului și ale duhului nostru, omul nostru interior. El ne dă pace (Ioan 14.27), mângâiere (2 Corinteni 1.4) și „putere, dragoste și chibzuință". În realitate, El „ne-a binecuvântat cu tot felul de binecuvântări duhovnicești, în locurile cerești, în Cristos" (Efeseni 1.3). În orice stare fizică ne găsim, putem fi mulțumiți în Domnul (Filipeni 4.11-12).

Pasaje cum sunt Galateni 1.15 și Ieremia 1.5 ne dau siguranța că dragostea și supravegherea lui Dumnezeu au început încă înainte de conceperea noastră. Ce dar să știi că Dumnezeu a fost implicat în viața noastră de la bun început! Dragostea Lui pentru noi e cuprinsă în dorința Lui pentru binele nostru cel mai mare. El e cu adevărat Iahve-Ire, Domnul care poartă de grijă.

Purtarea de grijă a lui Dumnezeu se extinde la relația Lui constantă cu toată creația Lui, care e cu totul dependentă de El (Psalmul 104.21). Adesea, luăm ca lucruri de la sine înțelese ploaia care cade, soarele care răsare în fiecare dimineață, vântul înviorător care bate și mareele care curăță plajele și înviorează viața în oceanele noastre întinse. Dar toate aceste lucruri sunt supravegheate de Dumnezeul nostru iubitor, în purtarea Lui de grijă pentru noi.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă că Dumnezeu Se îngrijește?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries