settings icon
share icon
Întrebare

De ce spunem "Dumnezeu să te binecuvânteze!" atunci când cineva strănută?

Răspuns


Expresia "Dumnezeu să te binecuvânteze!" cu ocazia unui strănut este de origine străveche și există o varietate de variante cu privire la locul de unde a apărut. Practica de a spune "Dumnezeu să te binecuvânteze!" atunci când cineva strănută nu provine din Biblie și nici nu există vreo mențiune în Biblie despre această practică. Cu toate acestea, rostirea "Dumnezeu să te binecuvânteze!" a fost folosită atât de evrei (Numeri 6:24), cât și de primii creștini ca binecuvântare.

Practica de a binecuvânta pe cineva după un strănut datează probabil din primul secol. Originea practicii își are cel mai probabil rădăcinile în superstiții: credința că un strănut este corpul care încearcă să scape de spiritele rele, gândul că inima încetează să mai bată atunci când o persoană strănută sau teama că un strănut deschide cumva corpul pentru spiritele rele. În aceste cazuri, a spune "Dumnezeu să te binecuvânteze!" era un fel de protecție sau un talisman care îl proteja pe cel care strănuta de a fi invadat de spirite sau de a fi afectat de rău. Alte culturi au un răspuns similar la strănut, considerând că un strănut ar putea semnala o stare de sănătate precară: ar putea spune "Salud" (sănătate în spaniolă) sau "Gesundheit" (sănătate în germană) sau "Sláinte" (sănătate în gaelică irlandeză) sau "Jeebo" (sănătate în bengaleză). Și în limba română folosim urarea „Sănătate!”

În timpul unei ciume care a avut loc în Italia în anul 590 d.Hr., strănutul era sau se credea că este un semn că cineva se îmbolnăvea de ciumă. Există o legendă conform căreia Papa Grigore I a poruncit ca, de fiecare dată când se auzea un strănut, cel care strănuta să fie binecuvântat spunând "Dumnezeu să te binecuvânteze!" (și făcând semnul crucii deasupra gurii) ca protecție împotriva ciumei. Din nou, nu există nicio dovadă biblică pentru o astfel de superstiție. În același timp, nu există niciun motiv biblic pentru a crede că este un păcat să binecuvântezi pe cineva după un strănut - de fapt, ar putea fi un moment bun pentru a rosti o vorbă bună și a spune: "Dumnezeu să te binecuvânteze!"

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce spunem "Dumnezeu să te binecuvânteze!" atunci când cineva strănută?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries