settings icon
share icon
Întrebare

Se opune Dumnezeu plăcerii?

Răspuns


Unii oameni și-L imaginează pe Dumnezeu ca pe un stăpân crud, care Se opune distracției sau plăcerii. Pentru ei, Dumnezeu e Dumnezeul seriozității sau Dumnezeul regulilor. Dar acest lucru nu e o imagine veridică, biblică a lui Dumnezeu.

Dumnezeu ne-a creat cu capacitatea de a experimenta plăcere. Câteva versete vorbesc despre încântare și plăcere (de exemplu Psalmul 16, Proverbele 15.13, 17.22). Frumusețea creației și diversitatea umanității ne arată paleta creativă a lui Dumnezeu. Mulți oameni găsesc plăcere în a petrece timp în natură sau în relaționare cu cei de diferite personalități. Acest lucru e bun și potrivit. Dumnezeu vrea să ne bucurăm de creația Lui.

În Biblie, vedem că Dumnezeu Însuși Își găsește plăcere în lucruri. Țefania 3.17, de exemplu, spune că Dumnezeu Se bucură de noi nespus și strigă de veselie din cauza noastră. De asemenea, Dumnezeu a instituit multe zile de sărbătoare și festivaluri în Vechiul Testament. În mod sigur, aceste sărbători aveau un element didactic, dar erau și celebrări. Scriptura vorbește despre a te bucura – Filipeni și Psalmii sunt două locuri unde vedem acest lucru din belșug. Isus afirmă: „Hoțul nu vine decât să fure, să înjunghie și să prăpădească. Eu am venit ca oile să aibă viață, și s-o aibă din belșug." (Ioan 10.10) Viața „din belșug" sună ca o experiență de plăcere.

Designul lui Dumnezeu pentru trupul omenesc arată faptul că plăcerea face parte din planul Său. Papilele gustative și alte organe senzoriale sunt dovada faptului că Dumnezeu nu Se opune plăcerii. De ce are mâncarea un gust atât de bun? De ce parfumul trandafirilor e atât de plăcut? De ce masajul spatelui cade atât de bine? Pentru că Dumnezeu a vrut să fie în acest fel. Plăcerea a fost ideea lui Dumnezeu.

Uneori ne gândim că, atunci când creștinii vorbesc despre plăcere sau bucurie, se referă la bucuria pe care o au când citesc Biblia, meditează sau slujesc. Cu siguranță ne bucurăm de aceste lucruri, dar aceasta nu implică excluderea altor activități. Dumnezeu ne-a creat, de asemenea, pentru părtășie cu alții și pentru recreere. Am fost făcuți să ne bucurăm de faptul că suntem copiii Lui, să ne bucurăm prin folosirea talentelor pe care ni le-a dat și prin faptul că luăm parte la plăcerile pe care ni le oferă.

E, de asemenea, înțelept să facem distincția între diferitele tipuri de „plăceri" din această lume. Trăim într-o lume căzută, unde lucrul cel mai bun planificat de Dumnezeu pentru noi e adesea pervertit. Numai pentru că societatea socotește o activitate ca fiind plăcută, nu înseamnă că e plăcută înaintea lui Dumnezeu (vezi Galateni 5.19-21, Coloseni 3.5-10, 1 Corinteni 6.12-17). Când ne gândim la „plăcerile" lumii, descoperim că de fapt nu sunt sănătoase pentru noi sau favorabile plăcerii pe termen lung. Fiul risipitor s-a distrat în păcat, până când banii s-au terminat; apoi a descoperit că plăcerile păcatului sunt trecătoare (Luca 15.11-17). Ele sunt prieteni falși care ne lasă goi și tânjind.

E important și să ne dăm seama că scopul vieții noastre nu e plăcerea. Hedonismul e o filosofie falsă. Am fost creați să ne desfătăm în Dumnezeu (Psalmul 37.4) și să acceptăm cu recunoștință lucrurile bune pe care ni le dă. Și mai important, am fost creați să avem o relație cu Dumnezeu.

Nu, Dumnezeu nu Se opune plăcerii, El Se opune ca plăcerea să uzurpe locul Lui în viața noastră. Uneori suntem chemați să renunțăm la plăcerile de moment, pentru a investi în plăcerea mai mare a Împărăției lui Dumnezeu. Și nu vom fi dezamăgiți. Pentru cei care-L caută pe El și neprihănirea Lui, Dumnezeu are pregătite „desfătări veșnice" (Psalmul 16.11).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Se opune Dumnezeu plăcerii?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries