settings icon
share icon
Întrebare

Este Dumnezeu masculin or feminin?

Răspuns


Cercetând Scriptura, două lucruri ies în evidență: Primul, ne arată că Dumnezeu este Duh și nu posedă caracteristicile și limitele umane; iar al doilea este că dovezile Scripturii sunt clare cu privire la faptul că Dumnezeu s-a revelat în formă umană masculină. Înainte de toate, natura adevărată a Lui Dumnezeu trebuie bine înțeleasă. Dumnezeu este o persoană, și deci în mod evident El posedă caracteristicile personalității: Dumnezeu gândește, are voință, are intelect și sentimente. Dumnezeu comunică, se relaționează, iar activitățile Lui Dumnezeu, specifice unei persoane sunt evidente prin toată Biblia.

Ioan 4:24 spune, “Dumnezeu este Duh: și cine se închină Lui trebuie să se închine în duh și în adevăr.” Dumnezeu fiind o ființă spirituală, nu posedă caracterisiticile fizice ale oamenilor. Uneori, Scriptura a folosit un limbaj figurativ punând caracteristici umane pe faptele Lui Dumnezeu pentru a-l face pe om să priceapă mai bine. Această metodă de a atribui caracteristici umane Lui Dumnezeu se numește „antropomorfism.” Antropomorfismul nu este decât metoda de a comunica adevărul despre natura Lui Dumnezeu (care este o ființă spirituală) către om (care este o ființă fizică). Ca ființă fizică, omul este limitat în înțelegerea lucrurilor ce depășesc sfera umană, de aceea antropomorfismul în Scriptură îl ajută pe om să înțeleagă Cine este Dumnezeu.

Dificultățile aparente apar atunci când se examinează faptul că omul a fost creat după Chipul și Asemănarea Lui Dumnezeu. Geneza 1:26-27 spune “ Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peștii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ. Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut.”

Asta înseamnă că atât bărbatul cât și femeia au fost creați după Chipul Lui Dumnezeu, și ei sunt superiori tuturor creaturilor, și că ei ca și Dumnezeu gândesc, au voință, inteligență, sentimente și capacitate morală. Animalele nu posedă capacități morale, și nu au o parte imaterială așa cum oamenii o au. Geneza ne spune că omul a fost creat de Dumnezeu după Chipul Lui. Imaginea Lui Dumnezeu este componentul spiritual pe care doar omul îl posedă. Dumnezeu l-a creat pe om pentru a avea părtășie cu el, omul fiind singurul din toată creația capabil de așa ceva.

Astea fiind spuse, bărbatul și femeia sunt modelați după chipul Lui Dumnezeu—ei nu sunt “copii de indigo” ale Lui Dumnezeu, și faptul că sunt bărbați și femei, asta nu cere ca Dumnezeu să aibe caracteristice masculine și feminine. Nu uitați, a fi creat după chipul Lui Dumnezeu, nu are nimic de a face cu caracteristici fizice.

Noi știm că Dumnezeu este o ființă spirituală și El nu are caracteristici fizice. Asta nu-L limitează pe Dumnezeu dacă El vrea, să se reveleze ca om. Biblia conține toate revelațiile pe care Dumnezeu Le-a făcut despre El Însuși, aceasta fiind sursa cea mai obiectivă de informație despre Dumnezeu. Putem observa din Scriptură modurile în care Dumnezeu s-a revelat pe El Însuși:

Biblia conține 170 referințe la Dumnezeu ca “Tatăl.” Gândind omenește, nimeni nu poate fi tată dacă nu este de gen masculin. Dacă Dumnezeu ar fi ales să se descopere în forme feminine, atunci cuvântul folosit ar fi fost “mamă” nu “tată.” Atât în Noul cât și în Vechiul Testament, pronumele personale masculine sunt folosite de nenumărate ori cu privire la Dumnezeu.

Domnul Isus Cristos s-a adresat de multe ori Lui Dumnezeu cu cuvântul Tată și de fiecare dată a folosit pronumele personal masculin. În Evanghelii găsim pe Domnul Isus referindu-se la Dumnezeu ca “Tată” de aproape 160 ori. Un text foarte important este Ioan 10:30, unde Domnul Isus a declarat, “Eu și Tatăl [meu] suntem una.” Domnul Isus a venit în lume în formă umană pentru a muri pe cruce pentru răscumpărarea lumii, și, la fel ca Dumnezeu Tatăl, a fost descoperit omenirii ca bărbat.

Epistolele Noului Testament (de la Faptele Apostolilor până la Apocalipsa), de asemenea conțin aproape 900 de versete unde cuvântul “theos”—un substantiv masculin în Greacă—este folosit în referință directă la Dumnezeu. În cele mai multe cazuri, în limba Română s-au tradus aceste referiri cu “Dumnezeu” în toate traducerile.

În nenumărate referințe la Dumnezeu, Scriptura este consistentă în a-L prezenta cu titluri, nume și pronume masculine. Deși, Dumnezeu nu este om, ci Duh, El a ales să se descopere omenirii ca bărbat. La fel este cazul cu Domnul Isus Cristos, care în mod constant a fost adresat cu titluri, nume și pronume masculine, atâta timp cât a umblat pe pământ. Atât profeții Vechiului Testament cât și Apostolii Noului Testament s-au referit atât la Dumnezeu, cât și Domnul Isus cu titluri și nume masculine. Dumnezeu a decis să se descopere așa pentru a fi mai ușor pentru oameni să-L cuprindă. Să afirmăm că Dumnezeu ar fi ales o formă feminină să se descopere, este contrar modelului demonstrat în Scriptură. Dacă Dumnezeu ar fi vrut să fie descoperit ca femeie, ar fi fost mult mai multe evidențe pentru acest lucru. Aceste dovezi, pur și simplu, nu există! Dumnezeu a făcut totul pentru ca să ne ajute să-L înțelegem mai bine pe El, dar nu trebuie să “punem pe Dumnezeu într-o cutie,” punând limite care nu sunt potrivite cu Natura Lui Dumnezeu.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Este Dumnezeu masculin or feminin?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries