settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă că Dumnezeu e lumină?

Răspuns


„Dumnezeu e lumină", spune 1 Ioan 1.5. Lumina e o metaforă folosită frecvent în Biblie. Proverbele 4.18 simbolizează neprihănirea prin „licărirea zorilor". Filipeni 2.15 îi aseamănă pe copiii lui Dumnezeu care sunt „fără pată și curați" cu stelele strălucitoare de pe cer. Isus a folosit lumina ca o imagine a faptelor bune: „Tot așa să lumineze și lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune și să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri." (Matei 5.16). Psalmul 76.4 spune despre Dumnezeu: „Tu strălucești de lumină." (trad. din Biblia în limba engleză)

Faptul că Dumnezeu este lumină stabilește un contrast natural cu întunericul. Dacă lumina e o metaforă pentru neprihănire și bunătate, întunericul semnifică răul și păcatul. 1 Ioan 1.6 spune în felul următor: „Dacă zicem că avem părtășie cu El și umblăm în întuneric, mințim și nu trăim adevărul." Versetul 5 spune: „Dumnezeu e lumină și în El nu este întuneric." Observă că nu ni se spune că Dumnezeu e o lumină, ci că El e lumina. Lumina e parte din esența Lui, așa cum e dragostea (1 Ioan 4.8). Mesajul e că Dumnezeu e în totalitate, vizibil și absolut sfânt, fără niciun amestec de păcat, fără pată sau fărădelege și fără urmă de nedreptate.

Dacă nu avem lumina, nu-L cunoaștem pe Dumnezeu. Cei care Îl cunosc pe Dumnezeu, care umblă cu El sunt din lumină și umblă în lumină. Ei sunt făcuți părtași naturii divine a lui Dumnezeu, „după ce au fugit de stricăciunea care este în lume prin pofte" (2 Petru 1.4).

Dumnezeu este lumină, și la fel este Fiul Său. Isus a spus: „Eu sunt Lumina lumii; cine Mă urmează pe Mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții." (Ioan 8.12) A „umbla" înseamnă a progresa. Prin urmare, din acest verset putem înțelege că creștinii trebuie să crească în sfințenie, să se maturizeze în credință pe măsură ce-L urmează pe Isus (vezi 2 Petru 3.18).

Dumnezeu este lumină, și planul Lui e ca credincioșii să lumineze mai departe lumina Lui, devenind tot mai asemănători cu Cristos în fiecare zi. „Voi toți sunteți fii ai luminii și fii ai zilei. Noi nu suntem ai nopții, nici ai întunericului." (1 Tesaloniceni 5.5) Dumnezeu e Creatorul luminii fizice, cât și Dătătorul luminii spirituale, prin care putem vedea adevărul. Lumina expune ceea ce e ascuns în întuneric; ea arată lucrurile așa cum sunt. A umbla în lumină înseamnă să-L cunoști pe Dumnezeu, să înțelegi adevărul și să trăiești în neprihănire.

Cei care cred în Cristos trebuie să mărturisească orice întuneric dinăuntrul lor – păcatele și fărădelegile lor – și să-I permită lui Dumnezeu să facă să lumineze lumina Lui prin ei.

Creștinii nu pot sta leneși deoparte și să-i privească pe alții cum continuă să trăiască în întunericul păcatului, știind că cei care se află în întuneric sunt destinați separării veșnice de Dumnezeu. Lumina lumii vrea să alunge întunericul și să așeze înțelepciunea Lui pretutindeni (Isaia 9.2, Habacuc 2.14, Ioan 1.9). Când ducem lumina Evangheliei în lume, trebuie în mod necesar să dăm pe față lucruri cu privire la oameni pe care ei ar prefera să le lase ascunse. Lumina nu e comodă pentru cei obișnuiți cu întunericul (Ioan 3.20).

Isus, Fiul fără păcat al lui Dumnezeu, este „adevărata lumină" (Ioan 1.9). Ca fii înfiați ai lui Dumnezeu, trebuie să reflectăm lumina Lui într-o lume întunecată de păcat. Ținta noastră în mărturia pe care o aducem celor nemântuiți e aceasta: „Să le deschizi ochii, să se întoarcă de la întuneric la lumină și de sub puterea Satanei la Dumnezeu și să primească, prin credința în [Isus], iertare de păcate și moștenirea împreună cu cei sfințiți." (Fapte 26.18)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă că Dumnezeu e lumină?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries