settings icon
share icon
Întrebare

De ce le-a îngăduit Dumnezeu lui Satana şi demonilor să păcătuiască?

Răspuns


Dumnezeu a hotărât să le ofere o alegere atât oamenilor, cât şi îngerilor. În timp ce Biblia nu ne oferă multe detalii cu privire la răzvrătirea lui Satan şi a îngerilor căzuţi, se pare că Satan – probabil cel mai mare dintre îngeri (Ezechiel 18:12-18) – în mândria sa, a ales să se răzvrătească împotriva lui Dumnezeu în încercarea de a deveni propriul său dumnezeu. Satan (Lucifer) nu a dorit să I se închine sau să Îl asculte pe Dumnezeu; el a dorit să fie Dumnezeu (Isaia 14:12-14). Apocalipsa 12:4 este interpretat ca fiind o descriere figurată a unei treimi dintre îngeri, care au ales să îl urmeze pe Satan în răzvrătirea lui, devenind îngeri căzuţi – demoni.

Spre deosebire de oameni însă, alegerea pe care îngerii au avut-o de a-l urma pe Satan sau de a-I rămâne credincioşi lui Dumnezeu este una veşnică. Biblia nu vorbeşte despre nicio ocazie oferită îngerilor căzuţi pentru a se pocăi şi a primi iertare. De asemenea, Biblia nu indică faptul că ar fi posibil ca şi alţi îngeri să păcătuiască. Îngerii care I-au rămas credincioşi lui Dumnezeu sunt descrişi ca „îngeri aleşi” (1 Timotei 5:21). Satan şi îngerii căzuţi L-au cunoscut pe Dumnezeu în toată gloria Sa. Faptul că s-au răzvrătit, în ciuda a ceea ce au ştiut despre Dumnezeu, a însemnat apogeul răului. Drept urmare, Dumnezeu nu le oferă lui Satan şi celorlalţi îngeri căzuţi oportunitatea de a se pocăi. Mai mult, Biblia nu ne dă niciun motiv să credem că ei s-ar pocăi, chiar dacă Dumnezeu le-ar oferi aceasta şansă (1 Petru 5:8). Dumnezeu le-a oferit lui Satan şi îngerilor căzuţi aceeaşi alegere pe care le-a dat-o şi lui Adam şi Evei, de a-L asculta sau nu. Îngerii au putut alege de bunăvoie. Dumnezeu nu l-a forţat sau încurajat pe niciun înger să păcătuiască. Satan şi îngerii căzuţi au păcătuit în urma propriei alegeri şi, drept urmare, sunt vrednici de mânia veşnică a lui Dumnezeu, în Iazul de foc.

De ce le-a oferit Dumnezeu această alegere îngerilor, când ştia care vor fi rezultatele? Dumnezeu a ştiut că o treime dintre îngeri se vor răzvrăti şi, astfel, vor fi condamnaţi la focul cel veşnic. Dumnezeu, de asemenea, a ştiut că Satan va duce mai departe răzvrătirea sa, prin ispitirea umanităţii în păcat. De ce a îngăduit Dumnezeu aceasta? Biblia nu ne dă un răspuns explicit la această întrebare. Putem pune aceeaşi întrebare cu privire la aproape orice acţiune rea. De ce o îngăduie Dumnezeu? În cele din urmă, este vorba despre suveranitatea lui Dumnezeu peste creaţia Sa. Psalmistul ne spune: „Căile lui Dumnezeu sunt desăvârşite” (Psalmul 18:30). Dacă, într-adevăr, căile lui Dumnezeu sunt „desăvârşite”, atunci putem avea încredere că tot ceea ce face El – şi orice permite El – este desăvârşit. Astfel, planul perfect al Dumnezeului nostru perfect a fost de a permite păcatul. Gândurile noastre nu sunt gândurile lui Dumnezeu, iar căile noastre nu sunt căile lui Dumnezeu, cum ne reaminteşte Isaia 55:8-9.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce le-a îngăduit Dumnezeu lui Satana şi demonilor să păcătuiască?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries