settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă că Dumnezeu este Duh?

Răspuns


Învățătura că „Dumnezeu este Duh" se găsește în Ioan 4.24: „Dumnezeu este Duh; și cine se închină Lui trebuie să I se închine în duh și în adevăr." Isus i-a spus acest lucru unei femei care credea că locul fizic are importanță în închinarea corectă înaintea lui Dumnezeu.

Faptul că Dumnezeu e Duh înseamnă că Dumnezeu Tatăl nu are un trup omenesc. Dumnezeu Fiul a venit pe pământ în trup uman (Ioan 1.1, 14), dar Dumnezeu Tatăl nu a făcut acest lucru. Isus e unic ca Emanuel, „Dumnezeu este cu noi" (Matei 1.23). Numeri 23.19 evidențiază caracterul veridic al lui Dumnezeu, punându-L în contrast cu oamenii muritori: „Dumnezeu nu este un om, ca să mintă, nici un fiu al omului, ca să-I pară rău. ..."

Unii oameni întreabă de ce Biblia vorbește despre Dumnezeu ca și când ar avea un trup. De exemplu, Isaia 59.1 menționează „mâna" și „urechea" lui Dumnezeu. 2 Cronici 16.9 vorbește despre „ochii" lui Dumnezeu. Matei 4.4 pune cuvinte în „gura" lui Dumnezeu. În Deuteronomul 33.27, Dumnezeu are „brațe". Toate aceste versete sunt exemple de antropomorfism – un fel de a-L descrie pe Dumnezeu în termeni anatomici sau emoționali, ca oamenii să-L poată înțelege mai bine. Folosirea antropomorfismului, o formă de limbaj figurat, nu implică faptul că Dumnezeu are într-adevăr un trup.

A spune că Dumnezeu este Duh înseamnă să spui că Dumnezeu Tatăl e invizibil. Coloseni 1.15 Îl numește pe Dumnezeu „Dumnezeul cel nevăzut". 1 Timotei 1.17 Îi aduce laudă lui Dumnezeu spunând: „A Împăratului veșniciilor, a nemuritorului, nevăzutului și singurului Dumnezeu să fie cinstea și slava în vecii vecilor! Amin."

Chiar dacă Dumnezeu este Duh, este și o Ființă vie, personală. Prin urmare, Îl putem cunoaște personal. Iosua 3.10 vorbește despre Dumnezeu în acest fel, spunând: „Prin aceasta veți cunoaște că Dumnezeul cel viu este în mijlocul vostru." Psalmul 84.2 declară: „... inima și carnea mea strigă către Dumnezeul cel viu!"

Din punct de vedere filosofic, Dumnezeu trebuie să fie Duh ca să poată fi infinit. De asemenea, dacă Dumnezeu ar fi limitat la un corp fizic, nu ar putea fi omniprezent (în toate locurile în același timp). Dumnezeu Tatăl nu e limitat de restricțiile dimensionale ale ființelor create, ci poate exista în toate locurile în același timp. Dumnezeu e Cauza primară necreată, care e forța din spatele tuturor celorlalte ființe.

În mod interesant, în Ioan 4.24, Isus face legătura dintre faptul că Dumnezeu este Duh și închinarea adusă Lui în duh și adevăr. Ideea este că, fiindcă Dumnezeu este Duh, oamenii trebuie să se închine Lui în mod potrivit (în adevăr) și în duh (cu sufletul sau inima lor), spre deosebire de bazarea pe tradiții, ritualuri și locuri fizice.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă că Dumnezeu este Duh?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries