settings icon
share icon
Întrebare

Cum pot învăța să am încredere că Dumnezeu e în control?

Răspuns


Înainte să putem învăța să ne încredem că Dumnezeu e în controlul tuturor împrejurărilor vieții, trebuie să răspundem la patru întrebări: E Dumnezeu cu adevărat în control? Cât de mult control are? Dacă nu e în control deplin, atunci cine/ce este? Cum pot învăța să mă încred că El e în control și să stau în odihnă?

E Dumnezeu cu adevărat în control? Conceptul controlului lui Dumnezeu peste toate lucrurile e numit „suveranitatea” lui Dumnezeu. Nimic nu ne dă tărie și încredere la fel ca înțelegerea suveranității lui Dumnezeu în viața noastră. Suveranitatea lui Dumnezeu e definită ca fiind controlul Lui complet și absolut asupra fiecărei creaturi, fiecărui eveniment și fiecărei circumstanțe în fiecare moment din istorie. Nefiind supus nimănui, nefiind influențat de nimeni și fiind cu totul independent, Dumnezeu face ceea ce vrea, numai cum vrea, întotdeauna cum vrea. Dumnezeu e în control deplin al fiecărei molecule din univers în fiecare moment, și tot ceea ce se întâmplă e fie cauzat, fie îngăduit de El, pentru scopurile Lui perfecte.

„Domnul oștirilor a jurat și a zis: «Da, ce am hotărât se va întâmpla, ce am pus la cale se va împlini.»” (Isaia 14.24) Nimic nu e aleator și nu vine la întâmplare, mai ales nu în viața credincioșilor. El „a intenționat” acel lucru. Aceasta înseamnă să hotărăști în mod deliberat să faci ceva. Dumnezeu a hotărât să facă ceea ce va face și nimic și nimeni nu-I va sta în cale. „Eu am vestit de la început ce are să se întâmple și cu mult înainte ce nu este încă împlinit. Eu zic: «Hotărârile Mele vor rămâne în picioare și Îmi voi aduce la îndeplinire toată voia Mea.»” (Isaia 46.10) Acesta e Dumnezeul nostru puternic, conștient de ceea ce vrea, care e în controlul tuturor lucrurilor. Lucrul acesta ar trebui să ne aducă multă alinare și să ne potolească temerile.

Dar cât de mult control exact are Dumnezeu? Suveranitatea totală a lui Dumnezeu peste toată creația contrazice în mod direct filosofia teismului deschis, care afirmă că Dumnezeu nu știe ce urmează să se întâmple în viitor mai mult decât știm noi, astfel că trebuie să-Și schimbe constant planurile și să reacționeze la ceea ce fac creaturile păcătoase, care își exercită voința liberă. Dumnezeu nu descoperă ce urmează să se întâmple în timp ce evenimentele sunt în desfășurare. El conduce în mod continuu, activ lucrurile – TOATE lucrurile – aici și acum. Însă a crede că are nevoie de cooperarea noastră, de ajutorul nostru sau de exercitarea voinței noastre libere pentru a-Și duce la îndeplinire planurile ne pune pe noi în control mai presus decât El, lucru care ne face pe noi Dumnezeu. Unde am mai auzit această minciună? E o repetare a aceleiași minciuni a lui Satan din Grădină – veți fi ca Dumnezeu (Geneza 3.5). Voința noastră e liberă doar în măsura în care Dumnezeu ne permite această libertate, nu mai mult. „Toți locuitorii pământului sunt o nimica înaintea Lui; El face ce vrea cu oastea cerurilor și cu locuitorii pământului și nimeni nu poate să stea împotriva mâinii Lui, nici să-I zică: «Ce faci?»” (Daniel 4.35) Nicio voință liberă a vreunui om nu va întrece suveranitatea lui Dumnezeu.

Unor oameni li se pare atrăgător să creadă că Satan are control peste o anumită parte din viață și că Dumnezeu Își revizuiește în mod constant planurile pentru a Se adapta la schemele lui Satan. Cartea lui Iov e o ilustrație clară pentru cine are de fapt puterea suverană și cine nu o are. Satan vine la Dumnezeu și practic spune: „Iov Te slujește numai pentru că îl protejezi.” Așadar Dumnezeu îi dă lui Satan permisiunea să-i facă lui Iov anumite lucruri, dar nu mai mult (Iov 1.6-22). Putea face Satan mai mult decât atât? Nu. Dumnezeu e în control mai presus decât Satan și demonii lui care încearcă să împiedice planurile lui Dumnezeu la fiecare pas.

Satan știa din Vechiul Testament că planul lui Dumnezeu era ca Isus să vină pe pământ, să fie trădat, răstignit, să învieze, și să ofere salvare pentru milioane de oameni, și dacă ar fi existat vreo cale prin care să împiedice să se întâmple acest lucru, Satan ar fi acționat în consecință. Dacă numai una dintre sutele de profeții despre Mesia ar fi putut fi împiedicată să se întâmple de Satan, totul s-ar fi prăbușit. Însă mulțimea de decizii independente ale „voinței libere” luate de mii de oameni au fost desemnate de Dumnezeu în așa fel încât să ducă la îndeplinire planul Lui exact în modul în care a fost înfăptuit de la început, și Satan nu a putut face nimic în această privință.

Isus a fost „dat în mâinile [lor] după sfatul hotărât și după știința mai dinainte a lui Dumnezeu” (Faptele Apostolilor 2.23). Nicio acțiune din partea romanilor, a fariseilor, a lui Iuda sau a altcuiva nu a oprit planul lui Dumnezeu să se desfășoare exact în felul stabilit înainte de întemeierea lumii. Am fost în gândul lui Dumnezeu ca să fim salvați prin credința în Cristos. Aceasta înseamnă că Dumnezeu a legat laolaltă rebeliunea lui Satan, împreună cu păcatul lui Adam și al Evei, cu căderea omenirii și cu moartea și răstignirea lui Cristos – toate evenimente care par teribile – pentru a ne salva, înainte să ne creeze. Iată un exemplu perfect a felului în care Dumnezeu face ca toate lucrurile să lucreze împreună spre bine (Romani 8.28).

Nelimitat în putere, de neegalat în măreție și neîmpiedicat de nimic din afara Lui, Dumnezeul nostru e în controlul deplin al tuturor împrejurărilor, cauzându-le sau permițându-le pentru ca scopurile și planurile Lui bune să fie îndeplinite exact așa cum a hotărât El mai dinainte.

În cele din urmă, singurul mod de a ne încrede în controlul suveran al lui Dumnezeu și a ne odihni în el este să-L cunoaștem pe Dumnezeu. Să cunoaștem atributele Lui, să cunoaștem ceea ce a făcut în trecut, și aceasta ne crește încrederea în El. Daniel 11.32 spune: „... aceia din popor care vor cunoaște pe Dumnezeul lor vor rămâne tari și vor face mari isprăvi.” Imaginează-ți acest fel de putere în mâinile unui dumnezeu rău, nedrept. Sau a unui dumnezeu căruia nu îi pasă de noi. Însă ne putem bucura de suveranitatea lui Dumnezeu, pentru că e la umbra bunătății, a dragostei, a îndurării, a compasiunii, a credincioșiei și a sfințeniei Lui.

Dar nu putem avea încredere în cineva pe care nu-l cunoaștem, și există o singură cale de a-L cunoaște pe Dumnezeu – prin Cuvântul Lui. Nu există formulă magică prin care să ajungem giganți spirituali peste noapte, nici rugăciune mistică pe care să o rostim de trei ori pe zi pentru a ne maturiza, a ne crește credința și a ne face stâlpi de putere și de încredere. E doar Biblia, singura sursă de putere care va schimba viața noastră din interior spre exterior. Însă e nevoie de efort, efort susținut și zilnic, pentru a-L cunoaște pe Dumnezeul care controlează toate lucrurile. Dacă ne adăpăm din Cuvântul Lui și-l lăsăm să ne umple mintea și inima, suveranitatea lui Dumnezeu va deveni clară pentru noi și ne vom bucura de ea pentru că Îl vom cunoaște în mod intim și ne vom încrede pe deplin în Dumnezeul care controlează toate lucrurile pentru scopul Lui perfect.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cum pot învăța să am încredere că Dumnezeu e în control?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries