settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă că Duhul Sfânt e Paracletul nostru?

Răspuns


După ce Isus i-a anunțat pe ucenici că îi va părăsi în curând, a făcut o afirmație de mare încurajare: „Și Eu voi ruga pe Tatăl, și El vă va da un alt Mângâietor, care să rămână cu voi în veac; și anume Duhul adevărului." (Ioan 14.16-17)

Cuvântul grecesc tradus cu „Mângâietor" sau „Sfătuitor" (așa cum se găsește în Ioan 14.16, 26, 15.26 și 16.7) e parakletos. Această formă a cuvântului e fără discuție pasivă și în mod propriu-zis înseamnă „unul chemat alături de un altul"; cuvântul conține o noțiune secundară care privește scopul chemării alături: de a sfătui sau a susține pe cine are nevoie. Acest Sfătuitor, sau Paraclet, e Dumnezeu Duhul Sfânt, a treia Persoană din Sfânta Treime, care a fost „chemat alături de noi". El e o Ființă personală și locuiește în fiecare credincios.

În timpul lucrării Lui pământești, Isus i-a îndrumat, i-a păzit și i-a învățat pe ucenicii Lui; dar acum, în Ioan 14-16, Se pregătește să-i părăsească. El promite că Duhul lui Dumnezeu va veni la ucenici și va locui în ei, luând locul prezenței fizice a Domnului lor. Isus L-a numit pe Duhul Sfânt „un alt Mângâietor" – un altul de același fel. Duhul lui Dumnezeu nu e diferit de Fiul lui Dumnezeu în esență, fiindcă amândoi sunt Dumnezeu.

În timpul perioadei vechi-testamentare, Duhul lui Dumnezeu venea asupra oamenilor și apoi pleca de la ei. Duhul lui Dumnezeu S-a îndepărtat de la împăratul Saul (1 Samuel 16.14, 18.22). David, când își mărturisește păcatul, cere ca Duhului Sfânt să nu fie luat de la el (Psalmul 51.11). Dar când Duhul Sfânt a fost dat la Cincizecime, a venit la oamenii lui Dumnezeu să rămână cu ei pentru totdeauna. Îl putem întrista pe Duhul Sfânt, dar El nu ne va părăsi. După cum a spus Isus în Matei 28.20: „Și iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului." Cum e cu noi când Se află în cer, așezat la dreapta tatălui? E cu noi prin Duhul Său (Ajutorul – Parakletos).

A-L avea pe Duhul Sfânt ca Paraclet al nostru înseamnă că Dumnezeu Însuși locuiește în noi ca credincioși. Duhul Sfânt ne învață Cuvântul și ne călăuzește în adevăr. El ne amintește de ceea ce ne-a învățat Isus, astfel încât să putem depinde de Cuvântul Lui în momentele dificile ale vieții. Duhul Sfânt lucrează în noi să ne dea pacea (Ioan 14.27), dragostea (Ioan 15.9-10) și bucuria Lui (Ioan 15.11). El ne liniștește inima și mintea într-o lume tulburată. Puterea Paracletului care locuiește în noi ne dă capacitatea să trăim conduși de Duhul și „să nu împlinim poftele firii pământești" (Galateni 5.16). Duhul Sfânt poate atunci produce roada Lui în viața noastră (Galateni 5.22-23) spre gloria lui Dumnezeu Tatăl. Ce binecuvântare să-L avem pe Duhul Sfânt în viața noastră ca Paraclet al nostru – Mângâietorul, Încurajatorul, Sfătuitorul și Avocatul nostru!

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă că Duhul Sfânt e Paracletul nostru?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries