settings icon
share icon
Întrebare

Ce este locuirea Duhului Sfânt?

Răspuns


Locuirea Duhului Sfânt este acțiunea prin care Dumnezeu vine să locuiască permanent în trupul credinciosului în Isus Cristos. În Vechiul Testament, Duhul Sfânt venea și pleca de la sfinți, capacitându-i pentru lucrare, dar nu rămânea în mod necesar cu ei (vezi Judecătorii 15.14, 1 Cronici 12.18, Psalmul 51.11, Ezechiel 11.5). Isus le-a descoperit ucenicilor noul rol pe care Duhul Adevărului îl va avea în viața lor: „rămâne cu voi și va fi în voi" (Ioan 14.17). Apostolul Pavel a scris: „Nu știți că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt care locuiește în voi și pe care L-ați primit de la Dumnezeu? Și că voi nu sunteți ai voștri? Căci ați fost cumpărați cu un preț. Proslăviți dar pe Dumnezeu în trupul și în duhul vostru." (1 Corinteni 6.19-20)

Aceste versete ne spun că credinciosul în Isus Cristos are a treia Persoană din trinitate, Duhul Sfânt, care locuiește în el. Când un om Îl primește pe Cristos ca Salvator personal, Duhul Sfânt îi dă credinciosului viața lui Dumnezeu, viața veșnică, care e chiar natura Lui (Tit 3.5, 2 Petru 14), și Duhul Sfânt vine să locuiască în el din punct de vedere spiritual. Faptul că trupul credinciosului e asemănat cu un templu unde locuiește Duhul Sfânt ne ajută să înțelegem despre ce este vorba în locuirea Duhului Sfânt. Cuvântul templu e folosit pentru a descrie Sfânta Sfintelor, locașul interior din structura cortului întâlnirii din Vechiul Testament. Acolo, prezența lui Dumnezeu apărea într-un nor și se întâlnea cu marele preot, care intra o dată pe an în Sfânta Sfintelor. În Ziua Ispășirii, marele preot aducea sângele unui animal jertfit și stropea cu el capacul chivotului legământului. În acea zi specială, Dumnezeu dădea iertare preotului și poporului Lui.

Astăzi, nu mai există Templu evreiesc în Ierusalim și jertfele de animale au încetat. Credinciosul în Cristos a devenit locașul interior al lui Dumnezeu Duhul Sfânt, odată ce creștinul a fost sfințit și iertat de sângele lui Isus Cristos (Efeseni 1.7). Credinciosul în Cristos devine locuința Duhului Sfânt al lui Dumnezeu. De altfel, Scriptura spune și că credinciosul e locuit din punct de vedere spiritual de Cristos (Coloseni 1.27) și de către Dumnezeu Tatăl (1 Ioan 4.15) – e implicată Trinitatea.

Pentru că Duhul Sfânt locuiește în cel credincios, produce anumite rezultate de schimbare a vieții:

1) Duhul Sfânt din interior vine la un suflet mort în păcat și creează viață nouă (Tit 3.5). Aceasta este nașterea din nou despre care a vorbit Isus în Ioan 3.1-8.

2) Duhul Sfânt din interior îi confirmă credinciosului că-I aparține Domnului și e moștenitor al lui Dumnezeu și comoștenitor cu Cristos (Romani 8.15-17).

3) Duhul Sfânt din interior îl instalează pe noul credincios ca membru al Bisericii universale a lui Cristos. Acesta e botezul Duhului Sfânt, potrivit cu 1 Corinteni 12.13.

4) Duhul Sfânt din interior îi dă credinciosului daruri spirituale (capacități date de Dumnezeu pentru slujire), pentru a edifica Biserica și a-L sluji pe Domnul eficient pentru gloria Lui (1 Corinteni 12.11).

5) Duhul Sfânt din interior îl ajută pe credincios să înțeleagă și să aplice Scriptura la trăirea zilnică (1 Corinteni 2.12).

6) Duhul Sfânt din interior îmbogățește viața de rugăciune a credinciosului și mijlocește pentru el în rugăciune (Romani 8.26-27).

7) Duhul Sfânt din interior îl capacitează pe credinciosul dedicat să trăiască pentru Cristos să facă voia Lui (Galateni 5.16). Duhul Sfânt îl conduce pe credincios pe cărările neprihănirii (Romani 8.14).

8) Duhul Sfânt din interior dă dovada vieții noi producând roada Duhului în viața credinciosului (Galateni 5.22-23).

9) Duhul Sfânt din interior e întristat când credinciosul păcătuiește (Efeseni 4.30) și îl convinge pe credincios să-și mărturisească păcatul Domnului, ca părtășia să fie refăcută (1 Ioan 1.9).

10) Duhul Sfânt din interior îl pecetluiește pe credincios pentru ziua răscumpărării, astfel încât sosirea credinciosului în prezența lui Dumnezeu e garantată după viața aceasta (Efeseni 1.13-14).

Când Îl primești pe Cristos ca Salvator al tău (Romani 10.9-13), Duhul Sfânt vine să locuiască în inima ta, aducând cu El o viață cu totul nouă de dragoste, relație și slujire a Domnului.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este locuirea Duhului Sfânt?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries