settings icon
share icon
Întrebare

Cum pot recunoaște călăuzirea Duhului Sfânt?

Răspuns


Înainte de înălțarea lui Isus la cer, le-a spus ucenicilor că va trimite pe Cineva care îi va călăuzi pe toți cei care cred în El (Fapte 1.5, Ioan 14.26, 16.7). Promisiunea lui Isus a fost îndeplinită la mai puțin de două săptămâni mai târziu, când Duhul Sfânt a venit cu putere asupra credincioșilor în Ziua Cincizecimii (Fapte 2). Acum, când un om crede în Isus Cristos, Duhul Sfânt imediat devine parte permanentă din viața lui (Romani 8.14, 1 Corinteni 12.13).

Duhul Sfânt îndeplinește multe funcții. Nu numai că distribuie daruri spirituale potrivit cu voia Sa (1 Corinteni 12.7-11), ci ne și dă mângâiere (Ioan 14.16), ne învață (Ioan 14.26) și rămâne în noi ca o pecete a promisiunii pe inima noastră, până în ziua revenirii lui Isus (Efeseni 1.13, 4.30). Duhul Sfânt ia, de asemenea, rolul de Călăuzitor și Sfătuitor, conducându-ne pe calea pe care trebuie să mergem și revelându-ne adevărul lui Dumnezeu (Luca 12.12, 1 Corinteni 2.6-10).

Dar cum recunoaștem călăuzirea Duhului Sfânt? Cum discernem între propriile noastre gânduri și îndrumarea Lui? La urma urmei, Duhul Sfânt nu vorbește cu cuvinte audibile. În schimb, El ne călăuzește prin conștiința noastră (Romani 9.1) și alte moduri liniștite, subtile.

Unul dintre cele mai importante moduri de a recunoaște călăuzirea Duhului Sfânt este să fii familiarizat cu Cuvântul lui Dumnezeu. Biblia e sursa supremă de înțelepciune cu privire la cum trebuie să trăim (2 Timotei 3.16), și credincioșii trebuie să cerceteze Scriptura, să mediteze la ea și să o memoreze (Efeseni 6.17). Cuvântul este „sabia Duhului" (Efeseni 6.17), și Duhul Sfânt o va folosi pentru a ne vorbi (Ioan 16.12-14), cu scopul de a ne revela voia lui Dumnezeu pentru viața noastră; de asemenea, ne va aduce în minte versete specifice în momentele în care vom avea cea mai mare nevoie de ele (Ioan 14.26).

Cunoașterea Cuvântului lui Dumnezeu ne poate ajuta să discernem dacă dorințele noastre vin sau nu de la Duhul Sfânt. Trebuie să cercetăm înclinațiile noastre care sunt contrare Scripturii – Duhul Sfânt nu ne va îndemna niciodată să facem ceva împotriva Cuvântului lui Dumnezeu. Dacă un lucru e în conflict cu Biblia, atunci nu e de la duhul Sfânt și trebuie ignorat.

De asemenea, e necesar să fim în legătură directă permanentă în rugăciune cu Tatăl (1 Tesaloniceni 5.17). Acest lucru nu numai că ne menține inima și mintea deschise la călăuzirea Duhului Sfânt, ci Îi și permite Duhului Sfânt să vorbească în favoarea noastră: „Și tot astfel și Duhul ne ajută în slăbiciunea noastră, căci nu știm cum trebuie să ne rugăm. Dar Însuși Duhul mijlocește pentru noi cu suspine negrăite. Și Cel ce cercetează inimile știe care este năzuința Duhului, pentru că El mijlocește pentru sfinți după voia lui Dumnezeu." (Romani 8.26-27)

O altă modalitate de a recunoaște dacă urmăm călăuzirea Duhului Sfânt e să căutăm semne ale roadelor Lui în viața noastră (Galateni 5.22). Dacă umblăm în Duhul, vom continua să vedem aceste calități cum sporesc și se maturizează în noi, și vor deveni vizibile și pentru alții.

E important să observăm că avem opțiunea de a accepta sau nu îndrumarea Duhului Sfânt. Când cunoaștem voia lui Dumnezeu, dar nu o urmăm, ne împotrivim lucrării Duhului Sfânt în viața noastră (Fapte 7.51, 1 Tesaloniceni 5.19) și dorința de a ne urma propria cale Îl întristează (Efeseni 4.30). Duhul Sfânt nu ne va conduce niciodată la păcat. Păcatul săvârșit cu obișnuință ne va face să ratăm ceea ce Duhul Sfânt vrea să ne spună prin Cuvânt. Când suntem acordați la voia lui Dumnezeu, când ne întoarcem de la păcat și-l mărturisim și ne facem obicei să ne rugăm și să studiem Cuvântul lui Dumnezeu, vom fi în stare să recunoaștem – și să urmăm – călăuzirea Duhului Sfânt.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cum pot recunoaște călăuzirea Duhului Sfânt?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries