settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau Dismas și Gestas?

Răspuns


Dismas și Gestas sunt numele menționate uneori ca fiind cei doi tâlhari răstigniți pe cruci la dreapta și la stânga lui Isus. În relatările Noului Testament despre răstignire, sunt menționați doi bărbați, dar numele lor nu sunt niciodată date. Numele Dismas și Gestas nu provin din Noul Testament, ci sunt preluate dintr-o carte pseudopigrafică neinclusă în canonul Noului Testament. Drept urmare, nu se știe dacă Dismas și Gestas au fost numele adevărate ale celor doi bărbați răstigniți în timpul lui Isus.

Numele de Dismas și Gestas apar pentru prima dată în scrierea apocrifă intitulată "Evanghelia lui Nicodim", despre care istoricii sunt de acord că a fost scrisă în secolul al IV-lea. Deoarece acest document a fost scris la peste două secole după evenimente și se găsește într-o carte care conține alte informații discutabile, puțini sunt cei care susțin că se poate acorda o certitudine acestor două nume specifice.

Poate totuși ar trebui menționat că Dismas (uneori scris Dysmas) este numele asociat cu tâlharul cel bun care i-a cerut lui Isus să-și amintească de el în paradis (Luca 23:43), în timp ce Gestas a fost cel care L-a batjocorit pe Isus împreună cu mulțimea. În tradiția romano-catolică, Dismas a fost canonizat ca sfânt, a cărui sărbătoare este celebrată la 25 martie.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau Dismas și Gestas?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries