Întrebare
Cum pot discerne voia lui Dumnezeu?
Răspuns
Majoritatea oamenilor spun din când în când: "Aș vrea să știu care este voia lui Dumnezeu pentru mine în legătură cu această situație specială." Este posibilă o astfel de cunoaștere? Ar trebui să ne întrebăm mai întâi: "Vrea Dumnezeu să cunoaștem voia Sa?" Răspunsul este: "Da!" În cel mai elementar sens, acesta este motivul pentru care El ne-a dat Cuvântul Său, Biblia. Mai mult decât atât, ascultarea se bazează pe cunoaștere. Cum ne putem supune Lui dacă nu știm ce vrea El să facem?
Pavel ne-a învățat că putem discerne voia lui Dumnezeu: "De aceea și noi, din ziua când am auzit aceste lucruri, nu încetăm să ne rugăm pentru voi și să cerem să vă umpleți de cunoștința voii Lui, în orice fel de înțelepciune și pricepere duhovnicească." (Coloseni 1:9, subliniere adăugată; cf. Coloseni 4:12) În altă parte, Pavel le poruncește cititorilor săi să înțeleagă voia lui Dumnezeu: "De aceea nu fiți nepricepuți, ci înțelegeți care este voia Domnului." (Efeseni 5:17) Iar noi trebuie "să putem deosebi bine voia lui Dumnezeu" (Romani 12:2). Căutarea de a cunoaște voia lui Dumnezeu este o căutare bună.
Mai jos sunt prezentate câteva principii generale pe care le putem folosi în încercarea de a descoperi particularitățile voii lui Dumnezeu. (Conținutul a fost adaptat din diverse surse, în special din cartea lui Charles Stanley The Will of God: Understanding and Pursuing His Ultimate Plan for Your Life, Howard Books, 2019).
1. Cuvântul cuprinzător al lui Dumnezeu (2 Timotei 3:16-17; Psalmul 119:105; Isaia 8:20). Biblia dezvăluie voia generală a lui Dumnezeu pentru noi și voia Sa cu privire la anumite chestiuni specifice (cum ar fi iubirea față de alții, rostirea adevărului, menținerea purității sexuale etc.). În orice situație dată, ar trebui să determinăm mai întâi dacă Biblia abordează problema în mod specific sau în principiu. Dacă da, avem voia lui Dumnezeu în această chestiune. Acesta este un criteriu de "excludere", deoarece Dumnezeu nu ne va conduce niciodată să facem ceva care contrazice Cuvântul Său.
2. Consacrarea completă (Psalmul 37:3-4; Ioan 7:17; Romani 12:1-2; 2 Corinteni 8:5). Dumnezeu ne cheamă la o dedicare totală față de El. Dacă urmărim îndrumare doar într-un singur domeniu, desconsiderând voia lui Dumnezeu în restul vieții noastre, pierdem esențialul. Voia lui Dumnezeu implică mai mult decât ce tip de loc de muncă să urmărim sau ce mașină să cumpărăm; ea acoperă sfințenia și consacrarea în fiecare domeniu al vieții.
3. Angajamentul în avans de a face voia lui Dumnezeu (Luca 22:42; Psalmul 40:8; Evrei 10:7-9; Ioan 4:34; 5:30). Atunci când căutăm voia lui Dumnezeu, trebuie să fim dispuși să facem voia Lui atunci când descoperim care este aceasta - chiar dacă nu ne place în mod deosebit. Desigur, avem înclinațiile și preferințele noastre. Dar trebuie să fim dispuși să lăsăm deoparte preferințele în favoarea alegerii perfecte (și, prin urmare, celei mai bune) a lui Dumnezeu. Evanghelistul din secolul al XIX-lea George Müller a avut această mărturie despre modul în care a căutat voia lui Dumnezeu: "Caut de la început să-mi aduc inima într-o astfel de stare încât să nu aibă o voie proprie cu privire la o anumită chestiune. Nouă zecimi dintre problemele cu oamenii sunt tocmai aici. Nouă zecimi dintre dificultăți sunt depășite atunci când inima noastră e gata să facă voia Domnului, oricare ar fi ea. Când cineva se află cu adevărat în această stare, de obicei nu este decât o scurtă cale spre cunoașterea a ceea ce este voia Lui." (Answers to Prayer: from George Müller's Narratives, compilat de A.E.C. Brooks, Lector House, 2020) Ne îngăduim cu rea-credință să facem voia Lui, dorim mai mult să facem voia Lui sau ne bucurăm cu adevărat să facem voia Lui?
4. Cheamă-L pe Domnul (roagă-te) (Matei 6:10; Luca 6:12-13; Iacov 1:5). Pentru a cunoaște voia lui Dumnezeu, ar trebui să Îi cerem înțelepciune: "Dacă vreunuia dintre voi îi lipsește înțelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă și fără mustrare, și ea îi va fi dată." (Iacov 1:5) Cererea trebuie făcută cu credință, fără îndoială (Iacov 1:6).
5. Circumstanțele (Fapte 15:36-41; 1 Corinteni 16:9; Filipeni 1:12-13). Dumnezeu aranjează adesea în mod suveran circumstanțele, pentru a se alinia în așa fel încât să ne îndrepte într-o anumită direcție. Dumnezeu lucrează în noi; El lucrează și în jurul nostru (vezi Fapte 16:6-10). Circumstanțele pot fi interpretate greșit, de aceea este recomandată prudența și este nevoie de rugăciune, dar evenimentele pot într-adevăr să ne slujească drept confirmare și să ne ghideze în voia lui Dumnezeu.
6. Sfatul (Proverbele 7:24; 15:22; 24:6; 28:26; Fapte 13:2-3; 15:1-41). Sfatul dumnezeiesc din partea creștinilor maturi poate fi neprețuit în descoperirea voii lui Dumnezeu. Un consilier înțelept, cunoscând persoana consiliată și detaliile situației, va oferi o perspectivă. Sfatul va fi bazat pe un adevăr biblic solid și adaptat individului.
7. Simțul realității (Proverbele 23:19; Tit 2:11-12). Benjamin Franklin este creditat cu afirmația: "Simțul realității este ceva de care toată lumea are nevoie, puțini au și nimeni nu crede că îi lipsește." Simțul realității joacă un rol în mare parte din ceea ce facem. Nu ar trebui să avem încredere în intuiție sau în sagacitatea nativă, excluzând alte lucruri, dar nici nu ar trebui să ignorăm capacitatea noastră de analiză și raționament, dată de Dumnezeu. Dumnezeu lucrează adesea prin mijloace obișnuite. Există momente în care voia lui Dumnezeu poate fi contrară simțului realității - hrănirea celor 5.000 de oameni cu prânzul unui băiat nu a avut sens pentru ucenici -, dar de cele mai multe ori adoptarea unei abordări raționale și sensibile se potrivește evlaviei.
8. Ia în considerare călăuzirea Duhului Sfânt (Ioan 14:26; 16:7-13; Romani 8:27; 1 Ioan 2:20). Duhul Sfânt îi conduce pe copiii lui Dumnezeu care caută să umble în voia Sa. "Căci toți cei ce sunt călăuziți de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu." (Romani 8:14) Duhul Sfânt ne poate conduce într-o anumită direcție de-a lungul zilelor, anilor sau chiar deceniilor, pentru a ne pregăti pentru scopurile Sale (vezi Romani 8:28-30; Evrei 11). De asemenea, El l-a înzestrat pe fiecare credincios într-un mod specific (1 Petru 4:10). Înzestrarea cuiva ar putea fi un alt indicator pentru sau împotriva unui anumit curs de acțiune.
9. Mulțumirea (Filipeni 4:6-7; Coloseni 3:15-17). În general vorbind, dacă nu avem pace cu privire la ceva, nu ar trebui să facem acel lucru. Acest lucru nu înseamnă că nu vom avea nicio îngrijorare, dar vom avea încrederea că ne îndreptăm în direcția aleasă de Dumnezeu și un sentiment de pace că urmăm calea la îndemnul lui Dumnezeu. "Ferice de cel ce nu se osândește singur în ce găsește bine." (Romani 14:22)
10. Conștiința Evangheliei și consecințele generale (1 Corinteni 3:12-15; 9:19-23; Filipeni 2:3-4; Coloseni 3:17, 23-24). Pavel a privit la "imaginea de ansamblu" în descoperirea voii lui Dumnezeu pentru el însuși. El a evaluat situațiile și deciziile în funcție de impactul pe care îl vor avea asupra proclamării și slujirii Evangheliei (1 Corinteni 9:19-23). Și ne dă acest principiu: "Și orice faceți, cu cuvântul sau cu fapta, să faceți totul în Numele Domnului Isus și mulțumiți, prin El, lui Dumnezeu Tatăl." (Coloseni 3:17) Considerarea situației în lumina caracterului lui Dumnezeu și a planului Său global poate oferi claritate. Această decizie Îl va onora oare pe Dumnezeu sau Îi va întrista inima?
11. Considerații privind administrarea (Luca 19:11-26; 1 Corinteni 4:1-2; 2 Timotei 2:4). Suntem administratori ai tot ceea ce Dumnezeu ne-a încredințat. Aceasta include timpul, talentele, comorile, sănătatea și darurile noastre spirituale. Și trebuie să discernem prioritățile adecvate: binele este adesea dușmanul celui mai mare bine. Acest curs de acțiune ne va spori eficiența pentru Domnul sau o va diminua?
12. Fă voia lui Dumnezeu pe măsură ce o descoperi (Psalmul 143:10; Marcu 3:35; Ioan 13:17; Filipeni 2:12-13; Iacov 4:13-17). Dumnezeu nu ne arată voia Sa ca un exercițiu academic sau pentru a ne satisface curiozitatea. El ne arată voia Sa pentru ca noi să o putem face. Iacov 1:22 spune: "Fiți împlinitori ai Cuvântului, nu numai ascultători, înșelându-vă singuri."
Concluzie și rezumat. Dumnezeu vrea ca noi să cunoaștem voia Sa. Detaliile planului Său devin evidente pe măsură ce studiem Cuvântul Său și Îl urmăm. Cele douăsprezece principii enumerate mai sus ar trebui să ne ajute în acest proces.
Regretatul profesor de Biblie Warren Wiersbe, în comentariul său With the Word Commentary (Thomas Nelson, 1991), a subliniat importanța motivului în descoperirea voii lui Dumnezeu: "Când cauți să-i edifici pe alții și să-L glorifici pe Domnul, vei ști ce să faci." (Vezi 1 Corinteni 10:31; 14:26; Efeseni 4:29; Coloseni 3:17; și Evrei 10:24-25). În orice situație, supune-te la ceea ce știi deja că este voia lui Dumnezeu pentru viața ta.
În cele din urmă, nu căuta voia lui Dumnezeu în detrimentul căutării Lui. Isus a spus: "Și viața veșnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Isus Hristos pe care L-ai trimis Tu." (Ioan 17:3) Știm că voia supremă a lui Dumnezeu pentru noi este ca noi să fim conformați chipului lui Hristos (Romani 8:28-30). Dorim să-L onorăm pe Dumnezeu, dar, și mai mult, dorim să-L cunoaștem pe Dumnezeu. Avem încredere că "Acela care a început în [noi] această bună lucrare o va isprăvi până în ziua lui Isus Hristos" (Filipeni 1:6).
Evrei 13:20-21 oferă o rugăciune și o provocare: "Dumnezeul păcii, care, prin sângele legământului celui veșnic, a sculat din morți pe Domnul nostru Isus, marele Păstor al oilor, să vă facă desăvârșiți în orice lucru bun, ca să faceți voia Lui și să lucreze în noi ce-I este plăcut, prin Isus Hristos. A Lui să fie slava în vecii vecilor! Amin."
English
Cum pot discerne voia lui Dumnezeu?