settings icon
share icon
Întrebare

Care este originea și semnificația crucii celtice?

Răspuns


Crucea celtică este un simbol folosit astăzi în multe contexte, atât religioase, cât și laice. Crucea celtică este ca o cruce tradițională, dar cu un inel în jurul intersecției dintre tulpină și brațe. Întreaga cruce este adesea decorată cu modele gaelice ornamentate. Uneori, crucea celtică este așezată pe o bază înaltă, pentru a semăna mai mult cu crucea creștină tradițională, iar alteori simbolul stă singur. Uneori, crucea celtică nu este altceva decât un simplu desen tip "băț" pe o piatră funerară sau pe un loc religios; alteori este sculptată și frumos ornamentată. Crucea celtică este numită și "crucea soarelui" de către unii care interpretează inelul ca reprezentând soarele.

Crucile celtice sunt decorate cu artă insulară, caracterizată prin benzi întrepătrunse în mod elaborat. Acest stil de artă, cunoscut și sub numele de artă hiberno-saxonă, este strâns asociat cu creștinismul celtic și monahismul irlandez. Renumita Carte din Kells, o copie deosebit de bogat ilustrată a celor patru evanghelii, conține exemple minunate de artă insulară, iar același tip de modele vizibile în Cartea din Kells pot fi văzute și pe crucea celtică. Multe cruci celtice înfățișează, de asemenea, scene din Biblie.

Legenda irlandeză spune că crucea celtică a fost introdusă pentru prima dată de Sfântul Patrick, care încerca să-i convertească pe irlandezii păgâni la creștinism. Unii dintre acești păgâni se închinau la soare, așa că se spune că Patrick a combinat crucea creștină cu modelul circular al soarelui ca o modalitate de a asocia lumina și viața cu crucea creștină în mintea convertiților săi. O altă poveste spune că Patrick a marcat simbolul păgân al zeiței lunii (un cerc) cu o cruce și a binecuvântat piatra, realizând astfel prima cruce celtică. O altă teorie sugerează că, prin așezarea simbolului crucii peste simbolul soarelui, creștinii ilustrau supremația lui Hristos asupra zeului soare sau a zeiței lunii. Alte explicații ale originii crucii celtice abundă. Unii vor jura că a fost un simbol falic care a fost transformat în cruce pentru a-i ascunde adevărata semnificație; alții vor spune că crucea din cerc este un simbol druid însușit de creștini. Încă o altă teorie este că inelul a fost adăugat la cruce din motive practice - cercul leagă brațele crucii de tulpină, făcând astfel întregul design mai robust și împiedicând crucile din piatră să se rupă la fel de ușor.

În epoca medievală, simbolul crucii celtice era folosit ca monument public - așa cum creștinii din zilele noastre plasează adesea o cruce în vârful unei biserici - și, dacă crucea celtică avea gravate scene biblice, ca instrument de învățare. Atunci când aceste cruci marcau un loc sfânt religios, ele aveau de obicei o tulpină mai lungă și sunt numite cruci înalte irlandeze. Astăzi, crucea celtică este folosită cel mai des pe pietre funerare și în monumentele funerare, dar a devenit și un simbol al mândriei naționale. Cei care se identifică cu tradiția celtică pot purta designul crucii celtice pe haine, în bijuterii sau sub formă de tatuaje. Echipele sportive și alte organizații sunt, de asemenea, cunoscute pentru folosirea crucii celtice ca o modalitate de a-și arăta moștenirea irlandeză.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este originea și semnificația crucii celtice?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries