settings icon
share icon
Întrebare

Care a fost semnificația și importanța Conciliului de la Ierusalim (Fapte 15)?

Răspuns


În primele zile ale Bisericii creștine, biserica era formată predominant din evrei. În capitolul 8 din Faptele Apostolilor, Evanghelia s-a răspândit la samariteni (care erau un amestec etnic de evrei și neamuri), iar mulți samariteni L-au primit pe Isus Hristos ca Mântuitor. În Faptele Apostolilor capitolul 10, apostolul Petru a fost primul care a dus Evanghelia în mod specific neamurilor, iar mulți L-au primit pe Hristos ca Mântuitor. În Faptele Apostolilor capitolele 13-14, Pavel și Barnaba au avut o slujire foarte fructuoasă printre neamuri. Toate aceste neamuri care se întorceau la credința în Hristos au provocat îngrijorare în rândul credincioșilor evrei, exprimată pentru prima dată în Fapte 11:1-18, iar problemele care au provocat îngrijorare au fost hotărâte în cele din urmă la Conciliul de la Ierusalim (Fapte 15). Problemele se axau pe două întrebări: Neamurile trebuie să devină mai întâi evrei înainte de a putea deveni creștini? Neamurile trebuie să respecte Legea mozaică după ce devin creștini?

Impulsul pentru Conciliul de la Ierusalim este dat în Faptele Apostolilor 15, versetele 1 și 5: "Câțiva oameni, veniți din Iudeea, învățau pe frați și ziceau: „Dacă nu sunteți tăiați împrejur după obiceiul lui Moise, nu puteți fi mântuiți."... trebuie să fie tăiate împrejur și să li se ceară să păzească Legea lui Moise". Unii creștini evrei învățau că neamurile trebuiau să respecte Legea mozaică și obiceiurile iudaice pentru a fi mântuite. Deoarece această învățătură contrazicea în mod clar faptul că mântuirea era doar prin har, doar prin credință, doar în Hristos (Fapte 15:11), apostolii și liderii bisericii au ținut primul conciliu creștin pentru a rezolva problema. În versetele 7-11, apostolul Petru a vorbit despre lucrarea sa cu neamurile, așa cum este consemnată în Fapte capitolul 10. Petru s-a concentrat asupra faptului că Duhul Sfânt a fost dat neamurilor netăiate împrejur exact în același mod în care Duhul Sfânt a fost dat apostolilor și credincioșilor evrei în ziua Cincizecimii. Acest lucru l-a condus pe Petru la concluzia că nu ar trebui să existe "punerea pe grumazul ucenicilor (neamuri) un jug pe care nici părinții noștri, nici noi nu l-am putut purta" (Fapte 15:10).

Fratele vitreg al lui Isus, Iacov, care devenise un lider al Bisericii din Ierusalim, a fost de acord cu Petru și a declarat: "De aceea, eu sunt de părere să nu se pună greutăți acelora dintre Neamuri care se întorc la Dumnezeu" (Fapte 15:19). Conciliul de la Ierusalim a continuat apoi să dea patru "reguli" după care creștinii neamuri ar trebui să trăiască. Acestea nu erau reguli pe care neamurile trebuiau să le urmeze pentru a fi salvate. Mai degrabă, regulile aveau rolul de a crea armonie între creștinii evrei și cei dintre neamuri în primul secol. Cele patru reguli pe care Conciliul de la Ierusalim le-a stabilit au fost că creștinii dintre neamuri trebuie să se abțină de la mâncarea pângărită de idoli, de la imoralitatea sexuală, de la carnea animalelor strangulate și de la sânge. Instrucțiunile nu erau menite să garanteze mântuirea, ci să promoveze pacea în cadrul Bisericii Primare.

Este interesant faptul că problema cu care se confrunta Conciliul de la Ierusalim este încă o problemă în biserica de astăzi. Există grupuri care încă învață că creștinii trebuie să se supună Legii Vechiului Testament. Fie că este vorba de ziua de Sabat sau de legile alimentare sau de toată Legea Vechiului Testament în afara sistemului de sacrificii - există grupuri care declară că respectarea Legii este fie necesară pentru mântuire, fie cel puțin un aspect extrem de important al vieții creștine. Din păcate, aceste grupuri fie ignoră complet, fie interpretează greșit decizia Conciliului de la Ierusalim. Scopul specific al Conciliului de la Ierusalim a fost să decidă ce aspecte, dacă există, ale Legii Vechiului Testament trebuie să respecte creștinii. Conciliul de la Ierusalim, de dragul îmbinării culturilor evreiești și neamurilor în cadrul Bisericii din Antiohia a spus că neamurile ar trebui să renunțe la fostele lor practici păgâne asociate cu idolatria. Sabatul nu a fost menționat în niciun fel. Mai mult, Conciliul de la Ierusalim a arătat foarte clar că aceste reguli nu erau cerințe pentru mântuire, reafirmând că mântuirea este prin har atât pentru evrei, cât și pentru neamuri (Fapte 15:11). Câte dispute ar fi rezolvate dacă biserica de astăzi ar urma pur și simplu principiul stabilit de Conciliul de la Ierusalim - limitați-vă libertatea de dragul dragostei?

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Care a fost semnificația și importanța Conciliului de la Ierusalim (Fapte 15)?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries