settings icon
share icon
Întrebare

Ce era un centurion roman?

Răspuns


În epoca Noului Testament, un centurion roman era un ofițer militar profesionist care comanda un pluton de trupe numit "centurie". Acesta putea fi de la aproape o sută până la câteva sute de oameni. Fiecare legiune romană era compusă din aproape 5.000 de oameni, împărțiți în mai multe cohorte, fiecare cohortă fiind compusă din mai multe "centurii". Ca urmare, o legiune putea conține până la șaizeci de centurioni. Importanța acestora se baza pe vechime, centurionul cel mai în vârstă dintr-o legiune fiind într-o poziție de mare prestigiu. Unii istorici au comparat centurionii de nivel superior cu cavalerii medievali. Centurionii romani reprezentau puntea de legătură între trupele înrolate și ofițerii încartiruiți, în același mod în care o fac subofițerii în armata americană modernă.

Soldații erau numiți centurioni în virtutea vitejiei, a loialității, a caracterului și a priceperii lor în luptă. Centurionii erau ținuți la standarde înalte de conduită și se așteptau să lupte în prima linie alături de oamenii lor. De fapt, locul desemnat al centurionului în formație era la capătul primului rând. Prin urmare, centurionii romani erau bine plătiți și ținuți în mare stimă, iar în timpul războiului au înregistrat rate ridicate de rănire și deces. Combinația de bogăție, putere și prestigiu i-a făcut influenți în societate.

Biblia menționează mai mulți centurioni romani. Cel care a supravegheat răstignirea lui Isus era un centurion (Matei 27:54), probabil unul de rang inferior. Un centurion a fost cel care a exclamat la picioarele crucii: "Cu siguranță, Omul acesta era Fiul lui Dumnezeu!" (Marcu 15:39) Matei 8:5-13 și Luca 7:1-10 transmit povestea unui centurion, probabil de rang înalt, care s-a adresat lui Isus pentru vindecare în numele slujitorului său. Oficialul menționat în Ioan 4:43-54 ar fi putut fi și el un centurion de rang înalt. În toate cazurile, centurionii se remarcă prin poziția lor de autoritate. Pentru ca acești oameni să-i facă o cerere cuiva, cu atât mai mult lui Isus, un evreu, ar fi fost nevoie de o mare credință și de o mare umilință.

Poate că cel mai important centurion roman menționat în Biblie este Corneliu, descris în Faptele Apostolilor 10. Se spune că Corneliu avea o bună reputație în rândul poporului evreu, în special pentru rugăciunea și caritatea sa (Fapte 10:2). Potrivit Bibliei, Corneliu a avut o vedenie îngerească ce îi spunea să îl caute pe Petru în Iope. Corneliu s-a supus vedeniei, iar Petru i-a povestit despre propria lui vedenie, care i-a poruncit să evanghelizeze atât neamurile, cât și evreii. Corneliu a fost mântuit în timpul acestei întâlniri, devenind unul dintre primii neevrei evanghelizați în epoca Bisericii Primare (Fapte 11:15-18). Prezența Duhului Sfânt într-o persoană necircumcisă, neevreiască - un centurion roman, dintre toți oamenii - le-a dovedit celorlalți creștini că mesajul lui Hristos era universal.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce era un centurion roman?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries