settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau caldeenii în Biblie?

Răspuns


Caldeenii au fost oameni care au trăit în sudul Babilonului, care ar fi partea de sud a Irakului de astăzi. Uneori, termenul caldeeni este folosit pentru a se referi la babilonieni în general, dar în mod normal se referă la un anumit trib seminomadic care trăia în partea de sud a Babilonului. Țara caldeenilor era partea sudică a Babilonului sau a Mesopotamiei. În general, se considera că era o zonă de aproximativ 650 km lungime și 160 km de mile lățime, de-a lungul râurilor Tigru și Eufrat.

Caldeenii sunt menționați de mai multe ori în Biblie, în ambele contexte. De exemplu, Geneza 11:28 vorbește despre tatăl lui Avraam, Terah, care a trăit în "Urul caldeenilor", unde locuia tribul sau poporul specific cunoscut sub numele de caldeeni. Știm din versete precum Geneza 11:31 și Geneza 15:7 că Dumnezeu l-a chemat pe Avraam, un descendent al lui Sem, din Urul caldeenilor, pentru ca Avraam să Îl urmeze pe Dumnezeu în țara pe care Dumnezeu i-o promisese lui și urmașilor săi.

Caldeenii erau un popor inteligent și uneori agresiv și războinic. În anul 731 î.Hr., Ukinzer, un caldeean, a devenit rege al Babilonului; cu toate acestea, domnia sa a fost de scurtă durată. Câțiva ani mai târziu, Merodac-Baladan, tot un caldeean, a devenit rege al Babilonului. Apoi, în 626 î.Hr. Nabopolasar, un alt caldeean, a început ceea ce avea să fie o perioadă de timp prelungită în care Babilonul a fost condus de un rege caldeean. În această perioadă, cuvântul caldeean a devenit sinonim pentru Babilon și vedem multe versete din Scriptură în care cuvântul caldeean a fost folosit pentru a se referi la babilonieni în general (Isaia 13:19; 47:1, 5; 48:14, 20). Succesorii lui Nabopolasar au fost Nabucodonosor, Amel-Marduk, Nabonidus și apoi Belșațar, "regele caldeenilor" (Daniel 5:30).

La apogeul Imperiului Babilonian, caldeenii erau un grup de oameni influenți și foarte educați. Unii istorici cred că, după ce Persia a cucerit Babilonul, termenul caldeean a fost folosit mai des pentru a se referi la o clasă socială de oameni foarte educați, decât la un popor. Caldeenii au influențat decizia lui Nabucodonosor de a-i arunca pe Șadrac, Meșac și Abed-Nego în cuptorul de foc (Daniel 3:8) și erau bine cunoscuți ca înțelepți și astrologi în timpul captivității evreilor în Babilon. (Daniel 1:4; 2:10; 4:7; 5:7, 11). Pe vremea lui Daniel, Babilonul era centrul intelectual al Asiei occidentale, iar caldeenii erau renumiți pentru studiul și cunoașterea astrologiei și astronomiei. Aceștia au păstrat consemnări astronomice detaliate timp de peste 360 de ani, ceea ce ne poate ajuta să înțelegem cum ar fi putut înțelepții din Orient să recunoască și să urmeze steaua care îi va conduce la Regele evreilor (Matei 2:2).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau caldeenii în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries