settings icon
share icon
Întrebare

Care este diferenţa dintre biserica universală şi biserica locală?

Răspuns


Pentru a înţelege diferenţa dintre biserica locală şi cea universală, mai întâi trebuie să avem o definiţie de bază a fiecareia. Biserica locală este un grup de credincioşi în Iisus Hristos care se întâlnesc într-un anumit loc şi într-un mod regulat. Biserica universală este alcătuită din toţi credincioşii din întreaga lume. Termenul “biserică” provine din cel puţin două cuvinte. Unul dintre ele are de a face cu strângerea împreună sau “adunarea” (1 Tesaloniceni 2:14; 2 Tesaloniceni 1:1). Acest cuvânt este legat de lucrarea lui Dumnezeu de mântuire şi sfinţire a credincioşilor ca şi “aleşi”. Atunci când cuvântul “biserică” este întâlnit în Biblia în limba engleză (şi in limba română, n.tr.), cuvântul folosit este acesta. Al doilea cuvânt este unul care vorbeşte despre proprietate şi înseamnă literal “a aparţine Domnului”. Acesta este cuvântul care este transliterat în cuvântul actual “biserică”. Acest cuvânt grecesc este folosit de două ori în Noul Testament şi niciodată nu este utilizat cu referire directă la biserică (1 Corinteni 11:20; Apocalipsa 1:10).

O biserică locală este definită ca şi adunare locală a tuturor care mărturisesc credinţa în Iisus Hristos şi supunerea faţă de El. De cele mai multe ori cuvântul grecesc “ekklesia” este folosit cu referire la adunarea locală (1 Tesaloniceni 1:1; 1 Corinteni 4:17; 2 Corinteni 11:8). Nu este obligatoriu să fie o singură biserică într-o anumită zonă. În oraşele mai mari sunt mai multe biserici locale.

Biserica universală este numele dat bisericii din întreaga lume. În acest caz ideea de biserică nu stă atât în adunarea în sine, ci mai degrabă în cei care o formează. Biserica este biserică chiar şi când nu sunt ţinute adunări oficiale. În Faptele Apostolilor 8:3 vedem că biserica este biserică chiar şi atunci când credincioşii sunt la ei acasă. Când studiem textul actual din Faptele Apostolilor 9:31 se poate observa că redarea în versiunea King James a cuvântului “biserici” ar fi trebuit să fi de fapt o singură biserică, care descrie biserica universală şi nu biserici locale. Unii incearcă să descrie biserica universală ca biserică invizibilă. Fii atent să nu faci acest lucru. Biserica universală niciodată nu este descrisă în Scriptură ca fiind invizibilă şi cu siguranţă ea nu a fost intentionată să fie aşa. Mai jos sunt mai multe versete care vorbesc despre biserica universală: 1 Corinteni 12:28; 15:9; Matei 16:18; Efeseni 1:22-23; Coloseni 1:18.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este diferenţa dintre biserica universală şi biserica locală?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries