settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre vulturi?

Răspuns


Vulturii au simbolizat întotdeauna libertatea, forța și puterea. Sunt considerați regii cerului și au fost adoptați de mai multe culturi antice, inclusiv de Roma, ca simbol al conducerii și al nemuririi acestei țări. Statele Unite ale Americii au declarat vulturul pleșuv ca pasăre națională în 1792, datorită duratei lungi de viață a vulturului și a prezenței maiestuoase a acestuia.

Prima mențiune a vulturului în Biblie se găsește în Leviticul 11:13. Vulturii, alături de alte păsări necurate, erau interzise ca hrană pentru israeliți. Dumnezeu i-a dat națiunii nou formate a lui Israel legi sanitare, pentru a-i ajuta să se diferențieze de națiunile păgâne din jurul lor. Instrucțiunile sanitare au fost date și din motive de sănătate, ca parte a promisiunii lui Dumnezeu că "nu te voi lovi cu niciuna din bolile cu care am lovit pe egipteni" (Exodul 15:26). Vulturii sunt păsări de pradă care acționează uneori ca gunoieri, mâncând carne moartă. Vulturii puteau fi purtători de boli dăunătoare pentru oameni; Dumnezeu l-a protejat pe Israel într-o perioadă în care medicamentele erau limitate și procedurile de sterilizare inadecvate.

Următoarea dată când este menționat un vultur este în Deuteronomul 32:11, ca parte a cântecului pe care Dumnezeu l-a instruit pe Moise să-i învețe pe israeliți (Deuteronomul 31:19). În acel cântec, Dumnezeu compară grija Sa pentru poporul Său cu cea a unei mame vultur care își întinde aripile pentru a-și acoperi puii și a-i duce departe de pericol (cf. Exodul 19:4).

Pe tot parcursul Scripturii, vulturii reprezintă lucrarea lui Dumnezeu, cum ar fi în Proverbe 30:19, unde se spune că "urma vulturului pe cer" este un exemplu al creației minunate a lui Dumnezeu. Iov 39:27 este un alt exemplu. Dar vulturii simbolizează, de asemenea, puterea. Dumnezeu a folosit adesea imaginea unui vultur în avertismentele adresate lui Israel și altor națiuni care făceau rău (de exemplu, Obadia 1:4; Ieremia 49:22). El a ales pasărea pe care o considerau puternică și de neoprit pentru a demonstra controlul suveran pe care îl are asupra tuturor lucrurilor.

Isaia 40:31 este cea mai cunoscută referire biblică la vulturi: "Dar cei care așteaptă pe Domnul își vor înnoi puterea, se vor înălța cu aripi ca de vulturi, vor alerga și nu vor obosi, vor umbla și nu vor slăbi." (KJV) Acest verset este concluzia unui capitol care detaliază măreția lui Dumnezeu. El îi amintește cititorului că cei mai puternici dintre oameni se pot împiedica și pot cădea, dar cei care se încred în Domnul au o putere pe care această lume nu o poate oferi. Când vedem un vultur în zbor, înălțându-se pe curenți de aer invizibili, ne putem aminti că Creatorul care furnizează puterea vulturului îi va întări și pe cei care cheamă Numele Său (Psalmul 50:15; Isaia 55:6-7).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre vulturi?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries