settings icon
share icon
Întrebare

De ce Biblia KJV menționează unicornul?

Răspuns


În mai multe pasaje (Numeri 23:22, 24:8; Deuteronom 33:17; Iov 39:9-10; Psalmul 22:21, 29:6; Isaia 34:7), versiunea King James a Bibliei menționează un unicorn. (În traducerile D. Cornilescu și NTR cuvântul folosit este bivol sau taur, in vreme ce în traducerea Nitulescu din 1874, cunoscută ca Biblia de la Iași este menționat în câteva locuri cuvântul unicorn). Originalul ebraic este cuvântul re'em, care a fost tradus prin monokeros în Septuaginta și unicornis în Vulgata latină. Versiunile ulterioare folosesc expresia "bou sălbatic". Cuvântul original ebraic înseamnă, în esență, "animal cu un corn". O posibilă interpretare este rinocerul. Dar, din moment ce ebraicul tow'apaha din Numeri 23:22 se referă la mai mult de un corn, este probabil că traducătorii Septuagintei au folosit o licență poetică pentru a prezenta un animal sălbatic și puternic, dar cunoscut pentru versiunile lor.

Se crede că re'em se referă la aurochs sau urus, vite mari care cutreierau Europa și Asia în antichitate. Auroșii aveau o înălțime de peste 1,80 metri și erau strămoșii vitelor domestice. Aceștia au dispărut în anii 1600. În Biblie, "boul sălbatic" se referă de obicei la un animal cu putere foarte mare. În Numeri 23:22 și 24:8, Dumnezeu Își compară propria putere cu cea a unui bou sălbatic. În Psalmul 22:21, David își imaginează dușmanii săi ca pe niște boi sălbatici. Taurul reprezenta mai multe divinități diferite, inclusiv Baal, Moloh și Apis, egipteanul. Israeliții au încercat să adopte aceste credințe atunci când au făcut vițelul de aur.

Indiferent dacă re'em se referă la un rinocer, la un auroch sau la un alt animal cu coarne, imaginea este aceeași - aceea a unui animal sălbatic, feroce, puternic și de neîmblânzit. Ceea ce știm este că Biblia nu se referă la "unicornul" mitologic, creatura cal cu corn din basme și din literatura fantastică. Este foarte puțin probabil ca traducătorii KJV să fi crezut în unicornul mitologic. Mai degrabă au folosit pur și simplu termenul latin care descria o "fiară cu corn".

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce Biblia KJV menționează unicornul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries