settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre obiceiuri?

Răspuns


Un obicei poate fi definit ca „un lucru făcut de multe ori și, prin urmare, în mod obișnuit făcut cu ușurință; un act care e dobândit și a devenit automat”. Cu toții avem obiceiuri, fie ele bune, fie rele. Chiar și cei nou-născuți pot veni pe lume cu obiceiul ca deja să își sugă degetul mare de la mână. Totuși, pentru creștini întreaga viață e una de transformare prin înnoirea minții (Romani 12.2). Aceasta implică schimbarea obiceiurilor vechi (rele) cu obiceiuri noi (bune), pentru a-I fi plăcuți Domnului. De exemplu, „Faceți toate lucrurile fără cârtiri și fără șovăieli” (Filipeni 2.14) poate reclama un obicei nou din partea noastră. Poate fi necesar să cultivăm un cu totul alt mod de gândire, de la unul negativ la unul pozitiv, pe măsură ce „orice gând îl facem rob ascultării de Cristos” (2 Corinteni 10.5).

Porunca lui Dumnezeu „Să nu furi” înseamnă că trebuie să cultivăm obiceiul de a fi onești în toate lucrurile. Probabil în cazul unora va fi nevoie de un obicei cu totul nou. „Dezbrăcarea” de natura noastră veche și „îmbrăcarea” cu natura nouă, care ne este dată când ne naștem spiritual în familia lui Dumnezeu (Coloseni 3.9-10). Acesta nu e un lucru ușor de făcut și e, de fapt, imposibil prin puterile noastre. Însă Pavel ne amintește: „Pot totul în Cristos, care mă întărește.” (Filipeni 4.13)

Cu privire la obiceiurile care țin de probleme de sănătate, cum e consumul de droguri, fumatul, băutul, imoralitatea sexuală etc., ni se spune: „Nu știți că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt care locuiește în voi și pe care L-ați primit de la Dumnezeu? Și că voi nu sunteți ai voștri? Căci ați fost cumpărați cu un preț. Proslăviți dar pe Dumnezeu în trupul și în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.” (1 Corinteni 6.19-20) „Nu vă îmbătați de vin, aceasta este destrăbălare. Dimpotrivă, fiți plini de Duh.” (Efeseni 5.18)

În cazul celor care Îi aparțin lui Isus Cristos, formarea de obiceiuri noi prin a fi controlați de Duhul Sfânt devine un mod de viață. Aceste obiceiuri noi sunt descrise de Isus ca fiind dragoste față de El. Isus a răspuns: „Dacă Mă iubește cineva, va păzi cuvântul Meu, și Tatăl Meu îl va iubi. Noi vom veni la el și vom locui împreună cu el.” (Ioan 14.23) Și cel mai important, ni se spune: „Și orice faceți... să faceți totul în Numele Domnului Isus.” (Coloseni 3.17)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre obiceiuri?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries