settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Dumnezeu despre compasiune?

Răspuns


Cuvintele evreiești și grecești traduse prin „compasiune” în Biblie înseamnă „a avea îndurare, a simți simpatie și a avea milă”. Știm că, potrivit Bibliei, Dumnezeu e „un Dumnezeu îndurător și milostiv, îndelung răbdător și bogat în bunătate și în credincioșie” (Psalmul 86.15). La fel ca toate atributele lui Dumnezeu, compasiunea Lui e infinită și veșnică. Compasiunea Lui nu eșuează niciodată; îndurările Lui se înnoiesc în fiecare dimineață (Plângerile lui Ieremia 3.22-23).

Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, a manifestat toate atributele Tatălui, inclusiv compasiunea Lui. Când Isus i-a văzut pe prietenii Lui plângând la mormântul lui Lazăr, a simțit compasiune față de ei și a plâns alături de ei (Ioan 11.33-35). Mânat de compasiune pentru suferința altora, Isus a vindecat mulțimile mari care au venit la El (Matei 14.14), cât și indivizi care au căutat vindecarea Lui (Marcu 1.40-41). Când a văzut mulțimile vaste care erau ca niște oi fără păstor, compasiunea Lui L-a făcut să le învețe lucrurile pe care păstorii falși ai Israelului le abandonaseră. Preoții și cărturarii erau mândri și corupți; ei îi disprețuiau pe oamenii obișnuiți și îi neglijau, dar Isus a avut compasiune față de ei și i-a învățat și i-a iubit.

Când a fost întrebau care e cea mai mare dintre porunci, Isus a răspuns că este să-L iubim pe Dumnezeu cu toată inima noastră, cu tot cugetul și cu toată puterea. Dar a adăugat că a doua poruncă, „asemenea ei, este: «Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.»” (Matei 22.34-40) Fariseul Îl întrebase care poruncă a lui Dumnezeu e cea mai mare, dar Isus a prezentat două, afirmând nu numai ce avem de făcut, ci și cum să facem acest lucru. A-l iubi pe aproapele nostru ca pe noi înșine este rezultatul natural al devotamentului nostru în iubire față de Dumnezeu.

1 Ioan 3.17 pune întrebarea: „Dar cine are bogățiile lumii acesteia și vede pe fratele său în nevoie și își închide inima față de el, cum rămâne în el dragostea de Dumnezeu?” Făcut inițial după chipul Lui, omul trebuie să manifeste trăsăturile lui Dumnezeu, inclusiv compasiunea. Din aceasta rezultă că: „Dacă zice cineva: «Eu iubesc pe Dumnezeu» și urăște pe fratele său este un mincinos, căci cine nu iubește pe fratele său pe care-l vede cum poate să iubească pe Dumnezeu, pe care nu-L vede?” (1 Ioan 4.20) Biblia arată clar că compasiunea este un atribut al lui Dumnezeu, cât și al oamenilor lui Dumnezeu.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Dumnezeu despre compasiune?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries