settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre mândrie?

Răspuns


Există o diferenţă între felul de mândrie pe care Dumnezeu o urăşte (Proverbe 8:13) şi felul de mândrie pe care-l simţim după o treabă bine-făcută. Mândria ce izvorăşte din auto-neprihănire este păcat şi Dumnezeu o urăşte pentru că e o piedică în calea sfinţirii, e o cursă ce duce spre moarte. Proverbe 16:18 spune : „Mândria merge înaintea pieirii şi trufia merge înaintea căderii”. În inima omului mândru nu este loc pentru Dumnezeu. Acest fel de mândrie arogantă e opusul spiritului de umilinţă dorit de Dumnezeu pentru noi : „Ferice de cei săraci în duh, căci a lor este Împărăţia cerurilor”(Matei 5:3). „Cei săraci în duh” sunt cei ce-şi recunosc păcatul, problema spirituală şi imposibilitatea apropierii de Dumnezeu dacă nu ar exista harul divin al lui Dumnezeu. Cei mândri, pe de altă parte, sunt atât de orbiţi de mândria lor încât cred că nu au nevoie de Dumnezeu, sau mai rău, că Dumnezeu ar trebui să-i primească aşa cum sunt pentru că ei merită acceptarea din partea Lui.

Scriptura ne spune despre consecinţele mândriei. Satan a fost aruncat din ceruri datorită mândriei (Isaia 14:12-15). A avut îndrăzneala egoistă să încerce să ia locul lui Însuşi Dumnezeu ca şi conducător drept al acestui univers. Dar Satan va fi aruncat jos în iad la judecata finală a lui Dumnezeu. Pentru cei ce se ridică să-L sfideze pe Dumnezeu, nu va fi altceva în faţa lor decât dezastru (Isaia 14:22).

Mândria ţine departe pe mulţi de acceptarea domniei lui Iisus Hristos. A recunoaşte păcatul din noi şi a înţelege că nu stă în puterea noastră să putem câştiga viaţa veşnică, e o permanentă piatră de poticnire pentru cei mândri. Nu trebuie să ne lăudăm cu noi, ci doar cu Dumnezeul nostru. Ceea ce spunem noi despre noi, nu inseamnă nimic în lucrarea lui Dumnezeu. Ceea ce spune Dumnezeu despre noi, aceea face diferenţa (2 Corinteni 10:13).

De ce este mândria atât de păcătoasă? Pentru că mândria ne atribuie nouă meritul pentru ceva ce Dumnezeu a făcut de fapt. Mândria ia gloria ce i se cuvine lui Dumnezeu şi o dă omului. Mândria este în esenţă închinare la propria persoană. Orice am realiza în această lume nu ar fi posibil dacă Dumnezeu nu ne-ar permite sau nu ne-ar susţine. „Ce lucru ai pe care să nu-l fi primit? Şi dacă l-ai primit, de ce te lauzi ca şi cum nu l-ai fi primit?”(1 Corinteni 4:7). De aceea Îi dăm lui Dumnezeu slava, gloria – El e singurul care o merită.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre mândrie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries