settings icon
share icon
Întrebare

Conţine Biblia erori, contradicţii sau discrepanţe?

Răspuns


Dacă citeşti Biblia în mod onest, fără a avea ca scop să găseşti erori, vei descoperi că este o Carte coerentă, consecventă şi relativ uşor de înţeles. Într-adevăr, există şi unele pasaje dificile. Într-adevăr există versete care aparent se contrazic între ele. Trebuie să ne amintim că Biblia a fost scrisă de aproximativ 40 de scriitori diferiţi de-a lungul unei perioade de timp de aproape 1500 de ani. Fiecare dintre aceşti scriitori a avut propriul stil, a scris textul dintr-o perspectivă diferită, adresat unei audienţe diferite şi cu scopuri deseori diferite. Ar fi de înţeles să existe unele diferenţe! Cu toate acestea, diferenţă nu înseamnă contradicţie. O eroare există numai atunci când nu se găseşte nici o modalitate acceptabilă prin care versetele sau pasajele în cauză să poată fi conciliate. Chiar dacă nu se găseşte un răspuns pe moment unei astfel de probleme, asta nu înseamnă că nu există un răspuns satisfăcător. Multe persoane au descoperit erori presupuse în Biblie în legatură cu aspecte istorice sau geografice însă au ajuns la concluzia că Biblia este corectă numai după ce cercetările arheologice au adus suficiente dovezi în sprijinul Bibliei.

Pe paginile noastre de internet, adesea primim întrebări şi solicitări de clarificări de genul “Explicaţi-mi, vă rog, cum ar putea să nu se contrazică aceste versete!” sau “Iată, am găsit o greşeală în Biblie!” Trebuie să recunoaştem că anumite lucruri pe care oamenii le semnalează sunt dificil de clarificat. Cu toate acestea, noi credem cu tărie că există răspunsuri adecvate şi plauzibile din punct de vedere intelectual pentru orice contradicţie sau eroare aparentă cu privire la Biblie. Există chiar cărţi şi pagini de internet care prezintă “liste cu erori identificate în Biblie”. Cei mai mulţi oameni de regulă se “aprovizionează cu muniţie” din aceste surse de informaţii, nefiind ei aceia care descoperă aşa-zise erori în Biblie. Tot astfel, există cărţi şi pagini de internet disponibile care demonstrează că toate aceste aşa-zise erori nu sunt fondate. Cel mai trist lucru este că majoritatea celor care atacă Biblia nu sunt în realitate interesaţi să găsească un răspuns la întrebările lor; tot ceea ce doresc este să denigreze şi atât. Deseori “atacatorii Bibliei” cunosc chiar răspunsurile la întrebările pe care le ridică, însă continuă să atace Biblia iarăşi şi iarăşi.

Aşadar, ce ar trebui să faci atunci când cineva te abordează prezentându-ţi o presupusă eroare în Biblie? (1) Studiază în rugăciune Sfânta Scriptură şi vezi dacă există o soluţie simplă. (2) Aprofundează căutarea ta prin utilizarea unor comentarii biblice, a unor cărţi scrise pentru apărarea Bibliei sau prin consultarea unor pagini de internet despre Biblie. (3) Întreabă-ţi liderii bisericii din care faci parte. (4) Dacă nu găseşti un răspuns clar după paşii anteriori – încrede-te în Dumnezeu că Biblia, Cuvântul Său este adevărat şi că există cu siguranţă o soluţie la care pur şi simplu nu ai reuşit încă să ajungi (2 Timotei 2:15; 3:16-17).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Conţine Biblia erori, contradicţii sau discrepanţe?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries