settings icon
share icon
Întrebare

Ce este un stâlp al Astarteii?

Răspuns


Un stâlp al Astarteii era un copac sacru sau un stâlp care se afla în apropierea locațiilor religioase canaanite, pentru a o onora pe zeița păgână Astartea. Deși aspectul exact al unui stâlp al Astarteii este oarecum obscur, este clar că vechii israeliți, după ce au intrat în Canaan, au fost influențați de religia păgână pe care o reprezenta.

În Biblie, stâlpii Astarteii au fost menționați pentru prima dată în Exodul 34:13. Dumnezeu tocmai refăcuse tablele cu Cele Zece Porunci, iar Moise Îi ceruse lui Dumnezeu să-i ierte cu bunăvoință pe israeliți pentru că s-au închinat vițelului de aur. Versetul 10 începe legământul încheiat de Dumnezeu: dacă israeliții Îl ascultă, El va alunga popoarele care locuiau în Canaan. Dar ei trebuie să taie stâlpii Astarteii. Deuteronomul 7:5 și 12:3 repetă aproape textual această poruncă, în timp ce Deuteronomul 16:21 le poruncește israeliților să nu ridice stâlpi ai Astarteii din lemn. Două cărți mai târziu, în Judecători 3:7, "copiii lui Israel au făcut ce nu plăcea Domnului, au uitat pe Domnul şi au slujit Baalilor şi idolilor".

Ghedeon a fost primul care a luptat împotriva păngăririi cu stâlpii Astarteii, deși, de teamă, a tăiat noaptea stâlpul Astarteii al tatălui său (Judecători 6:25-27). Cărțile 1 și 2 Împărați și 1 și 2 Cronici relatează o lungă povestire despre un rege care a tăiat stâlpii Astarteii, iar altul i-a reconstruit. Regele Manase al lui Iuda a mers atât de departe încât a instalat un stâlp în Templul Domnului (2 Regi 21:3, 7). În mijlocul unei mari purificări, regele Iosia a scos stâlpul Astarteii și l-a prefăcut în cenușă, dezonorându-l și mai mult prin împrăștierea cenușii peste morminte (2 Regi 23:6).

Majoritatea zonelor din acea perioadă și din acel loc aveau un zeu și o zeiță desemnați ca fiind responsabili pentru bunăstarea culturilor și a animalelor. Probabil că, în evoluția constantă a zeilor și zeițelor păgâne, Astartea a fost unul dintre numele date pentru o zeiță a fertilității din regiune. Consorții Astarteii variau, în funcție de credințele cultice ale poporului - uneori se spunea că Astartea se alătura zeului creator canaanit, El; sau zeului fertilității, Baal; sau, în mod înfiorător, Domnului Dumnezeu Însuși. Stâlpii Astarteii erau stâlpi de lemn (uneori sculptați, alteori nu) sau copaci plantați lângă "locurile înalte" unde închinătorii păgâni sacrificau, deși scopul specific al stâlpilor nu este clar. Este interesant de observat că, în timp ce "Astartea", cândva atât de importantă, s-a transformat din zeiță în stâlp de lemn, ajungând chiar la obscuritate, Tatăl Dumnezeu, Creatorul universului, nu S-a schimbat niciodată.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este un stâlp al Astarteii?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries