settings icon
share icon
Întrebare

Ce inseamnă fraza “bărbatul unei singure neveste” din 1 Timotei 3:2? Se poate ca un om divorţat să slujească ca păstor, prezbier sau diacon?

Răspuns


Există cel puţin trei posibile interpretări ale frazei “bărbatul unei singure neveste” din 1 Timotei 3:2. 1) Se poate ca fraza pur şi simplu să spună că un poligam nu este calificat să fie prezbiter, diacon sau păstor. Aceasta este interpretarea cea mai literală, dar pare puţin probabilă având în vedere că poligamia era cam rară în vremea apostolului Pavel. 2) Fraza poate fi tradusă şi ca “bărbatul unei singure femei”. Aceasta ar indica că un episcop trebuie să fie absolut loial femeii cu care este căsătorit. Această interpretare se focalizează mai mult pe curaţia morală decât pe statutul conjugal. 3) Fraza poate fi înteleasă de asemenea şi ca, pentru a fi prezbiter/diacon/păstor, un bărbat trebuie să fi fost căsătorit o singură dată, în afara cazului recasatoriei unui văduv.

Interpretările doi şi trei sunt cele mai răspândite astăzi. Interpretarea a doua pare a fi cea mai solidă, în mare parte datorită faptului că Scriptura pare să permită divorţul în circumstanţe excepţionale (Matei 19:9; 1 Corinteni 7:12-16). De asemenea este important să facem diferenţă între un om care a fost divorţat şi s-a recăsătorit înainte de a deveni creştin şi altul care a divorţat şi s-a recăsătorit după ce a devenit creştin. Un om dealtfel calificat nu ar trebui să fie exclus din conducerea bisericii datorită faptelor facute înainte de a-L cunoaşte pe Iisus Hristos ca Domn şi Mântuitor. Deşi 1 Timotei 3:2 nu exclude în mod obligatoriu un om divorţat sau recăsătorit din slujirea ca prezbiter/diacon/păstor, sunt alte lucruri care trebuie luate în considerare.

Prima calitate a unui prezbiter/diacon/păstor este să fie “fără prihană” (1 Timotei 3:2). Dacă divorţul şi/sau recăsătoria rezultă în marturie rea a omului respectiv în biserică sau comunitate, se poate ca această calitate “fără prihană” să-l excluda mai degrabă decât cerinţa să fie “bărbatul unei singure neveste”. Un prezbiter/diacon/păstor trebuie să fie un om la care biserica şi comunitatea să se poată uita ca la un exemplu de asemănare cu Hristos şi conducere evlavioasă. Dacă situaţia divorţului şi/sau recăsătoriei lui scade din acest ţel, poate el nu ar trebui să slujească în funcţia de prezbiter/diacon/păstor. Este important să reţinem că deşi un om este descalificat din slujirea de prezbiter/diacon/păstor, el ramane un membru valoros al Trupului lui Hristos. Fiecare creştin are daruri spirituale (1 Corinteni 12:4-7) şi este chemat să participe la edificarea reciprocă a credincioşilor cu acele daruri (1 Corinteni 12:7). Un om care este descalificat din funcţia de prezbiter/diacon/păstor, încă mai poate învăţa, predica, sluji, se poate ruga, închina şi poate juca un rol important în biserica.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce inseamnă fraza “bărbatul unei singure neveste” din 1 Timotei 3:2? Se poate ca un om divorţat să slujească ca păstor, prezbier sau diacon?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries