settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau asirienii din Biblie?

Răspuns


Asirienii au fost locuitorii unei țări care a devenit un imperiu puternic care a dominat Orientul Mijlociu biblic din secolul al IX-lea până în secolul al VII-lea î.Hr. Ei au cucerit o zonă care cuprinde ceea ce este astăzi Irak, Siria, Iordania și Liban. În secolul al VII-lea î.Hr., Asiria a ocupat și controlat țărmul estic al Mării Mediterane. Capitala Asiriei a fost Ninive, unul dintre cele mai mari orașe ale Antichității. Săpăturile din Mesopotamia au confirmat descrierea din Biblie potrivit căreia era nevoie de trei zile de călătorie pentru a traversa acest oraș (Iona 3:3). Asirienii erau o națiune feroce și crudă, care arătau puțină milă față de cei pe care îi cucereau (2 Regi 19:17).

Asirienii au fost un ghimpe în coasta lui Israel. Începând cu anul 733 î.Hr., sub conducerea regelui Tilgat-Pileser, Asiria a luat pământul Regatului de Nord și i-a dus pe locuitori în exil (2 Regi 15:29). Mai târziu, începând cu anul 721 î.Hr., regele asirian Salmanasar a asediat capitala Israelului, Samaria, iar aceasta a căzut trei ani mai târziu (2 Regi 18:9-12). Acest eveniment a împlinit profeția lui Isaia potrivit căreia Dumnezeu va folosi Asiria ca "nuiaua mâniei Sale" (Isaia 10:5-19); adică, Imperiul Asirian a pus în aplicare judecata lui Dumnezeu împotriva israeliților idolatri. Dumnezeul suveran Își asumă întregul credit ca sursă a autorității Asiriei (comparați Isaia 7:18; 8:7; 9:11 și Daniel 4:17). Istoria seculară consemnează că, în anul 703 î.Hr., Asiria, sub conducerea regelui Sanherib, a suprimat o provocare caldeană majoră.

Având în vedere amenințarea asiriană împotriva Israelului, este de înțeles că profetul Iona nu a vrut să călătorească la Ninive (Iona 1:1-3). Când a ajuns în cele din urmă în capitala asiriană, Iona a predicat judecata iminentă a lui Dumnezeu. După ce au auzit mesajul lui Iona, împăratul Asiriei și întregul oraș Ninive s-au pocăit, iar Dumnezeu Și-a îndepărtat mânia pentru o vreme (Iona 3:10). Harul lui Dumnezeu s-a extins chiar și asupra asirienilor.

În al paisprezecelea an al domniei lui Ezechia, în anul 701 î.Hr., asirienii, sub conducerea lui Sanherib, au luat 46 de cetăți fortificate ale lui Iuda (Isaia 36:1). Apoi au asediat Ierusalimul - împăratul asirian a gravat pe stela sa că l-a prins pe regele lui Iuda ca pe o pasăre în colivie în propria sa țară.

Cu toate acestea, chiar dacă armata lui Sanherib a ocupat Iuda până la porțile Ierusalimului și chiar dacă emisarul lui Sanherib, Rabșache, s-a lăudat împotriva lui Dumnezeu și a lui Ezechia (Isaia 36:4-21), Asiria a fost respinsă. Ezechia s-a rugat, iar Dumnezeu a promis că asirienii nu vor pune niciodată piciorul în interiorul orașului (Isaia 37:33). Dumnezeu a ucis 185.000 de forțe asiriene într-o singură noapte (Isaia 37:36), iar Sanherib s-a întors la Ninive, unde a fost ucis de propriii săi fii în timp ce se închina zeului său Nisroc (Isaia 37:38).

În anul 612 î.Hr., Ninive a fost asediată de o alianță formată din mezi, babilonieni și sciți, iar orașul a fost distrus, astfel încât până și locația sa a fost uitată, până când arheologul britanic Sir Austen Layard a început să o descopere în secolul al XIX-lea. Astfel, odată cu ascensiunea Imperiului Babilonian, Asiria a dispărut de pe paginile istoriei.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau asirienii din Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries