settings icon
share icon
Întrebare

Cine a fost Apolo?

Răspuns


Apolo a fost un evanghelist, apologet, conducător de biserică și prieten al apostolului Pavel. Apolo era un evreu care provenea din Alexandria, din Egipt, descris ca având „darul vorbirii”, ca fiind „tare în Scripturi”, avea „un duh înfocat” și era „învățat în ce privește Calea Domnului” (Faptele Apostolilor 18.24-25). În anul 54 d.Cr., a călătorit la Efes, unde i-a învățat pe oameni cu îndrăzneală în sinagogă. Totuși, în acea vreme, felul în care înțelegea Apolo Evanghelia era incomplet, fiindcă „nu cunoștea decât botezul lui Ioan” (Faptele Apostolilor 18.25). Aceasta probabil înseamnă că Apolo propovăduia pocăința și credința în Mesia – posibil să fi crezut chiar că Isus din Nazaret este Mesia – dar nu cunoștea întreaga însemnătate a morții și a învierii lui Isus. Aquila și Priscila, prieteni de-ai lui Pavel, au petrecut un timp cu Apolo și au completat golurile din cunoștința lui Apolo despre Cristos (Faptele Apostolilor 18.26). Apolo, înarmat acum cu mesajul complet, a început imediat lucrarea de predicare și a fost folosit de Dumnezeu ca apologet eficient pentru Evanghelie (Faptele Apostolilor 18.28).

Apolo a călătorit prin Ahaia și în cele din urmă a ajuns în Corint (Faptele Apostolilor 19.1), unde a „udat” acolo unde „semănase” Pavel (1 Corinteni 3.6). E important să ne amintim acest lucru când studiem prima Epistolă către Corinteni. Apolo, cu darurile lui naturale, atrăsese credincioși care îi urmau învățătura în Biserica din Corint, dar simpla admirație ducea tot mai mult la diviziune, împotriva dorinței lui Apolo, și era un grup de credincioși în Corint care spuneau că el este mentorul lor spiritual, excluzându-i pe Pavel și pe Petru. În 1 Corinteni 1.12-13, Pavel abordează problema partizanatului. Cristos nu este divizat, și nici noi nu trebuie să fim. Nu putem iubi mai mult personalitatea decât adevărul.

Ultima mențiune legată de Apolo din Biblie vine din Epistola lui Pavel către Tit: „Ai grijă de legiuitorul Zena și Apolo, să nu ducă lipsă de nimic din ce le trebuie pentru călătoria lor.” (Tit 3.13) Evident, Apolo trecea în vremea aceea prin Creta (unde era Tit). Și, cum se vede clar, Pavel încă îl considera pe Apolo un conlucrător și un prieten de valoare.

Unii cred că Apolo s-a întors în cele din urmă la Efes, ca să slujească biserica de acolo. E foarte posibil că a făcut acest lucru, deși nu sunt dovezi biblice în această privință. De asemenea, unii spun că Apolo este autorul necunoscut al cărții Evrei, dar, din nou, nu există suport biblic pentru o astfel de identificare. Autorul cărții evrei rămâne necunoscut.

Pe scurt, Apolo a fost un om al cuvintelor, cu un zel pentru Domnul și un talent de predicare. A trudit în lucrarea Domnului, ajutând lucrarea apostolilor și zidind cu credincioșie Biserica. Viața lui ar trebui să ne încurajeze pe fiecare dintre noi să „creștem în harul și cunoașterea Domnului” (2 Petru 3.18) și să folosim darurile pe care le avem de la Dumnezeu ca să promovăm adevărul.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine a fost Apolo?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries