settings icon
share icon
Întrebare

Cine au fost anachimii?

Răspuns


Anachimii au fost o rasă deosebită de oameni uriași și războinici (Deuteronom 2:10, 21; 9:2) care au ocupat pământurile din sudul Palestinei, lângă Hebron, înainte de sosirea israeliților (Iosua 15:13). Strămoșii anachimilor au fost urmăriți până la Anac, fiul lui Arba (Iosua 15:13; 21:11), care la acea vreme era considerat "cel mai mare om dintre anachimii" (Iosua 14:15).

Numele "Anakim" înseamnă, cel mai probabil, "cu gât lung", adică "înalt". Evreii credeau că sunt urmașii Nefilimilor, o rasă puternică ce a dominat lumea de dinaintea Potopului (Geneza 6:4; Numeri 13:33). Când cei doisprezece spioni israeliți s-au întors de la explorarea Țării Făgăduinței, au dat un raport înfricoșător despre "oameni mari și înalți" pe care i-au identificat ca fiind fiii lui Anac (Deuteronom 9:2). Israeliții, cuprinși de teamă și crezându-se doar niște "lăcuste ... ... în ochii lor" (Numeri 13:33), s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu (Deuteronom 1:26-28) și au refuzat să intre în țara pe care Dumnezeu le-o promisese.

Israeliții au fost îndemnați de Moise (Deuteronom 1:19) să nu se teamă de anachimi, dar au refuzat să se încreadă în promisiunile lui Dumnezeu (Deuteronom 1:32-33). Ca urmare, Dumnezeu S-a mâniat (Deuteronom 1:34-39) și i-a interzis "generației rele" să intre în Țara Promisă; Iosua și Caleb au fost singurele excepții (Deuteronom 1:35-36). Din cauza fricii lor de anachimi și a răzvrătirii lor împotriva lui Dumnezeu, copiii lui Israel au fost nevoiți să rătăcească încă 38 de ani în pustiu.

În timpul cuceririi Canaanului, Iosua i-a alungat pe anachimi din ținutul muntos, iar Caleb i-a alungat în cele din urmă complet din Hebron. Cu toate acestea, o mică rămășiță a găsit refugiu în orașele Gaza, Gat și Asdod (Iosua 11:22). Mulți cercetători ai Bibliei speculează că urmașii anachimilor au fost uriașii filisteni pe care i-a întâlnit David (2 Samuel 21:15-22), inclusiv Goliat din Gat (1 Samuel 17:4-7).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine au fost anachimii?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries