settings icon
share icon
Întrebare

Cine a fost Adam în Biblie?

Răspuns


Adam a fost primul om care a existat vreodată (Genesa 1.27, 1 Corinteni 15.45). A fost creat de Dumnezeu ca prima ființă umană și așezat în Grădina Edenului care era concepută numai pentru el (Genesa 2.8, 10). Adam este tatăl întregii omeniri; fiecare ființă umană care a existat vreodată este un descendent direct al lui Adam, și prin Adam toate ființele umane au moștenit o natură păcătoasă (Romani 5.12).

Dumnezeu a adus în existență toate celelalte lucruri din univers prin rostire (Genesa 1). Dar în ziua a șasea, a făcut ceva diferit. A coborât la nivelul țărânii și l-a modelat pe Adam din lut (numele Adam e înrudit cu adamah, cuvântul ebraic pentru „pământ” sau „sol”). Apoi Dumnezeu a suflat suflarea Lui în nările omului, „și omul s-a făcut astfel un suflet viu” (Genesa 2.7). Suflarea lui Dumnezeu e ceea ce separă ființele umane de regatul animalelor (Genesa 1.26-27). Începând cu Adam, fiecare ființă umană creată de atunci are un duh nemuritor așa cum are Dumnezeu. Dumnezeu a creat o ființă atât de asemănătoare cu El, încât omul poate raționa, reflecta, intui și își poate alege propriile căi.

Prima femeie, Eva, a fost făcută dintr-una dintre coastele lui Adam (Genesa 2.21-22). Dumnezeu i-a așezat în lumea Lui perfectă, dându-le o singură restricție: nu trebuiau să mănânce din pomul cunoștinței binelui și răului (Genesa 2.16-17). Trebuia să existe opțiunea ca Adam să nu asculte, fiindcă în lipsa capacității de a alege, ființele umane nu ar fi complet libere. Dumnezeu i-a creat pe Adam și pe Eva ca ființe cu adevărat libere și le-a permis să facă o alege complet liberă.

Genesa 3 detaliază relatarea alegerii lui Adam de a păcătui. Atât Adam, cât și Eva nu au ascultat porunca lui Dumnezeu și au mâncat din pomul interzis de Dumnezeu (versetul 6). În acel singur act de neascultare, ei au adus păcatul și toate consecințele lui în lumea perfectă a lui Dumnezeu. Prin Adam, păcatul a intrat în lume, și odată cu păcatul a venit moartea (Genesa 3.19, 21, Romani 5.12).

Știm că Adam a fost o persoană reală, nu o alegorie, pentru că se face referire la el ca la o persoană reală în tot restul Bibliei (Genesa 5.1, Romani 5.12-17). Luca, marele istoric, urmărește linia genealogică a lui Isus până înapoi la acest singur om (Luca 3.38). Pe lângă faptul de a fi o ființă reală, Adam este și prototipul tuturor ființelor umane care vor urma. Profeți, preoți și împărați, născuți cu o natură păcătoasă, au fost cu toții copii ai primului Adam. Isus, născut din fecioară și fără păcat, este „al doilea Adam” (1 Corinteni 15.47). Primul Adam a adus păcatul în lume; al doilea a adus viața (Ioan 1.4). Isus, al doilea Adam al nostru, oferă o nouă naștere (Ioan 3.3) cu o natură nouă și o viață nouă pentru oricine crede (2 Corinteni 5.17, Ioan 3.16-18). Adam a pierdut paradisul, Isus îl va redobândi.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine a fost Adam în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries