settings icon
share icon
Întrebare

Au cărțile de felul 90 de minute în rai și 23 de minute în iad bază biblică?

Răspuns


Cărțile recente de mare succes Raiul există, de Todd Burpo, 90 de minute în rai, de Don Piper și 23 de minute în iad, de Bill Wiese stârnesc întrebarea – le dă Dumnezeu oamenilor vedenii cu raiul și iadul în ziua de azi? E oare posibil că Dumnezeu duce oameni prin rai și prin iad și apoi îi trimite înapoi, ca să ne transmită un mesaj? Cu toate că popularitatea acestor cărți recent apărute aduce conceptul în prim-plan, ceea ce susțin ele în general nu e nimic nou. Cărți precum O descoperire zguduitoare – revelație divină despre iad și A divine Revelation of Heaven (Revelație divină despre cer, n.tr.), de Mary Baxter și We Saw Heaven (Am văzut raiul, n.tr.), de Roberts Liardon sunt disponibile de ani de zile. Întrebarea-cheie este – au astfel de pretenții bază biblică solidă?

În primul rând, e important să observăm că, bineînțeles, Dumnezeu îi POATE da unui om o vedenie cu cerul sau cu iadul. Dumnezeu i-a dat apostolului Pavel o astfel de vedenie în 2 Corinteni 12.1-6. Isaia a avut o experiență uimitoare, consemnată în Isaia capitolul 6. Da, e posibil ca Piper, Wiese, Baxter și alții să fi fost în cer/iad și să se întoarcă. La urma urmei numai Dumnezeu știe dacă aceste pretenții sunt adevărate sau sunt rezultatul unei percepții greșite, a exagerării sau, și mai rău, a înșelării directe. Singurul mod prin care putem discerne e să comparăm vedeniile și experiențele cu Cuvântul lui Dumnezeu.

Dacă Dumnezeu i-ar da într-adevăr unui om o vedenie cu raiul sau iadul, un lucru pe care îl putem ști cu siguranță e că aceasta va fi în acord perfect cu Cuvântul Lui. O vedenie cu cerul dată de Dumnezeu nu va contrazice deloc Scriptura, cum e Apocalipsa, capitolele 21-22. Mai mult, dacă Dumnezeu le-ar da mai multor oameni vedenii cu raiul sau iadul, aceste vedenii date de Dumnezeu nu s-ar contrazice sub nicio formă. Da, vedeniile ar putea fi diferite și ar putea privi aspecte diferite, dar nu s-ar contrazice.

În privința cărților scrise de orice autor, „cercetați toate lucrurile și păstrați ce este bun. Feriți-vă de orice se pare rău" (1 Tesaloniceni 5.21-22). Dacă citești aceste cărți, fă-o cu discernământ. Compară întotdeauna ceea ce spune autorul cu Scriptura. Şi cel mai important, nu lăsa niciodată ca experiența altcuiva și felul în care interpretează acea experiență să-ți formeze felul în care înțelegi Scriptura. Scriptura trebuie folosită pentru interpretarea experienței, nu invers. Fii binecuvântat și încurajat de ceea ce li s-a întâmplat altor oameni, însă nu permite ca experiențele lor să fie temelia credinței tale sau a umblării cu Dumnezeu.

În linii mari, am găsit că 90 de minute în rai, de Don Piper și Raiul există, de Todd Burpo sunt cele mai biblice și demne de crezut dintre toate cărțile disponibile. Piper și Burpo par să abordeze chestiunea cu umilință și onestitate. Fie că vedeniile au venit într-adevăr de la Dumnezeu, fie că nu, experiențele par să fie miraculoase. Însă, din nou, citește cu mult discernământ și fiind dedicat Bibliei, ca fiind sursa absolută de adevăr.

Când apostolul Pavel a fost „răpit în rai ", a „auzit cuvinte care nu se pot spune și pe care nu-i este îngăduit unui om să le rostească" (2 Corinteni 12.4). În mod similar, apostolul Ioan (Apocalipsa 10.3-4) și profetul Daniel (Daniel 8.26, 9.24, 12.4) au primit instrucțiunea să pecetluiască aspectele vedeniilor pe care le-au primit. Ar fi foarte ciudat din partea lui Dumnezeu să le spună lui Pavel, Daniel și Ioan să păstreze tăinuite aspecte din ceea ce le-a revelat, doar ca, după mai bine de 2.000 de ani, să dea vedenii și mai mari, cu permisiunea să fie dezvăluite deplin oamenilor din zilele noastre. Susținem ca aceste cărți care pretind că conțin vedenii și călătorii în rai și în iad să fie privite cu scepticism și, cel mai important, prin prisma Bibliei.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Au cărțile de felul 90 de minute în rai și 23 de minute în iad bază biblică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries