settings icon
share icon
Întrebare

Care e semnificația a 40 de zile în Biblie?

Răspuns


Numărul 40 apare de multe ori în Biblie. Fiindcă 40 apare atât de des în contexte care au legătură cu judecată și testarea, mulți erudiți îl înțeleg a fi numărul „punerii la încercare” sau al „probării”. Aceasta nu înseamnă că 40 e în întregime simbolic, ci continuă să aibă un înțeles literal în Scriptură. „Patruzeci de zile” înseamnă „patruzeci de zile”, însă pare că Dumnezeu a ales acest număr pentru a fi de folos la a evidenția vremuri de încercări și greutăți.

Iată câteva exemple de folosire în Biblie a numărului 40 care accentuează tema testării sau a judecății:

În Vechiul Testament, atunci când Dumnezeu a nimicit pământul prin ape, El a făcut ca ploaia să cadă 40 de zile și 40 de nopți (Genesa 7.12). După ce Moise a ucis un egiptean, a fugit în Madian, unde a petrecut 40 de ani în pustiu, îngrijind de turme (Faptele Apostolilor 7.30). Moise a fost pe Muntele Sinai 40 de zile și 40 de nopți (Exodul 24.18). Moise a mijlocit pentru Israel timp de 40 de zile și 40 de nopți (Deuteronomul 9.18, 25). Legea specifica un număr maxim de lovituri pe care îl putea primi un om pentru un lucru rău săvârșit, punând limita la 40 (Deuteronomul 25.3). Iscoadele israelite au petrecut 40 de zile spionând Canaanul (Numeri 13.25). Israeliții au rătăcit timp de 40 de ani (Deuteronomul 8.2-5). Înainte de izbăvirea prin Samson, Israelul a slujit filistenilor vreme de 40 de ani (Judecătorii 13.1). Goliat a batjocorit armata lui Saul vreme de 40 de zile înainte ca David să sosească și să-l ucidă (1 Samuel 17.16). Când Ilie a fugit de Izabela, a călătorit 40 de zile și 40 de nopți până la Muntele Horeb (1 Împărați 19.8).

Numărul 40 apare și în profețiile lui Ezechiel (4.6, 29.11-13) și ale lui Iona (3.4).

În Noul Testament, Isus a fost ispitit 40 de zile și 40 de nopți (Matei 4.2). Au trecut 40 de zile între învierea lui Isus și înălțarea Sa (Faptele Apostolilor 1.3).

Dacă numărul 40 are sau nu o semnificație reală continuă să fie un lucru dezbătut. Biblia pare să folosească în mod precis numărul 40 pentru a evidenția un adevăr spiritual, însă trebuie să arătăm că ea nu atribuie nicăieri în mod specific un înțeles special pentru acest număr.

Unii oameni atribuie prea multă semnificație numerologiei, încercând să găsească un înțeles special în spatele fiecărui număr din Biblie. Adesea, un număr din Biblie e un simplu număr, inclusiv numărul 40. Dumnezeu nu ne cheamă să căutăm înțelesuri secrete, mesaje ascunse sau coduri în Biblie. Există adevăr mai mult decât suficient în simplele cuvinte ale Scripturii pentru a ne fi de folos în toate nevoile noastre și pentru a ne face „desăvârșiți și cu totul destoinici pentru orice lucrare bună” (2 Timotei 3.17)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care e semnificația a 40 de zile în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries