www.GotQuestions.org/NederlandsVraag: "Wie schiep God? Waar kwam God vandaan?"

Antwoord:
De atheďst Bertrand Russell schreef in zijn boek "Waarom ik geen Christen ben" dat God Zelf een oorzaak vereist, als het waar is dat alle dingen een oorzaak vereisen. Hij concludeerde hieruit dat God niet God zou kunnen zijn als Hij een oorzaak vereiste (en als God niet God is, dan is er natuurlijk geen God). Dit was in wezen een iets geraffineerdere manier om de kinderachtige vraag “Wie maakte God?” te stellen. Zelfs een kind weet dat dingen niet uit het niets komen, dus als God “iets” is, dan moet Hij toch ook wel een oorzaak hebben gehad. Nietwaar?

Deze vraag is verraderlijk omdat deze op een slinkse manier de foutieve aanname bevat dat God ergens vandaan zou zijn gekomen en vervolgens vraagt waar dat dan wel zou mogen zijn. Het antwoord is dat de vraag niet eens logisch is. Het is hetzelfde als de vraag: “Wat is de geur van blauw?” Blauw bevindt zich niet in de categorie van dingen die een geur hebben, dus schiet de vraag zelf tekort. Op eenzelfde manier is God geen onderdeel van de categorie van dingen die geschapen zijn, tot ontstaan zijn gekomen of veroorzaakt zijn. God is onveroorzaakt en ongeschapen – Hij bestaat gewoon.

Hoe we dit weten? Nou, we weten dat uit niets niets kan ontstaan. Dus als er ooit een tijd was waarin er helemaal niets bestond, dan zou er ook nooit iets kunnen zijn begonnen te bestaan. Maar dingen bestaan. Dus, omdat er nooit absoluut niets zou kunnen hebben bestaan, moet er dus iets zijn wat altijd al bestaan heeft. En dat is God.

© Copyright Got Questions Ministries