www.GotQuestions.org/Nederlands
Vraag: "Was Jezus een vegetariŽr? Zou een Christen een vegetariŽr moeten zijn?"

Antwoord:
Jezus was geen vegetariŽr. De Bijbel vertelt van Jezus dat Hij vis at (Lucas 24:42-43) en lam (Lucas 22:8-15). Jezus gaf de menigten op wonderbaarlijke wijze vis en brood te eten; iets wat heel raar zou zijn als Hij een vegetariŽr was geweest (MatteŁs 14:17-21). In een visioen dat aan de apostel Petrus verscheen, verklaarde Jezus dat al het voedsel rein was, inclusief dieren (Handelingen 10:10-15). Na de zondvloed in de tijd van Noach gaf God de mens toestemming om vlees te eten (Genesis 9:2-3). God heeft deze toestemming nooit ingetrokken.

Dat gezegd hebbende is er niets mis mee als een Christen vegetariŽr is. De Bijbel beveelt ons niet om vlees te eten. Er is niets mee mis om je te onthouden van het eten van vlees. Wat de Bijbel wťl zegt is dat we onze overtuigingen aangaande deze zaak niet aan andere mensen moeten opleggen, of hen moeten veroordelen voor wat ze wel of niet eten. Romeinen 14:2-3 vertelt ons: ďDe een gelooft dat hij alles mag eten, maar iemand die een zwak geloof heeft eet alleen groenten. Wie alles eet mag niet neerzien op iemand die dat niet doet, en wie niet alles eet mag geen oordeel vellen over iemand die dat wel doet, want God heeft hem aanvaard.Ē

Nogmaals: God heeft de mensheid na de vloed toestemming gegeven om vlees te eten (Genesis 9:3). In de Oudtestamentische wetgeving werd het volk IsraŽl geboden om bepaald voedsel niet te eten (Leviticus 11:1-47), maar er was nooit een verbod op het eten van vlees. Jezus heeft al het voedsel, inclusief alle vleessoorten, rein verklaard (Marcus 7:19). Zoals met alles dient iedere Christen te bidden om leiding over wat hij/zij wel of niet zou moeten eten. Wat we ook besluiten te eten, het is goed in Gods ogen zolang we Hem ervoor danken dat Hij ons voorzien heeft van dat voedsel (1 Tessalonicenzen 5:18). ďDus of u nu eet of drinkt of iets anders doet, doe alles ter ere van God." (1 KorintiŽrs 10:31).